ITALIJANI NE MOGU DA OŽIVE TURISTIČKU SEZONU: Krah turizma sa rekordnim brojem otkazanih aranžmana

M. Ostojić

19. 07. 2021. u 13:05

RIM je prvi u Italiji prikupio podatke od turističkih agencija i svih drugih subjekata koji se bave turističkim uslugama, o stanju turizma u samo jednoj, protekloj sedmici – sezona 2021. godine je bankrotirala, jer je otkazano više od 50 procenata aranžmana za inostranstvo do kraja jula, 150.000 već uplaćenih putovanja. Većina otkazanih turista pripada starosnoj sturkturi između 20 i 30 godina.

ИТАЛИЈАНИ НЕ МОГУ ДА ОЖИВЕ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ: Крах туризма са рекордним бројем отказаних аранжмана

Foto Tanjug-AP

Slabo interesovanje za letovanja vlada i u Španiji, na Malti, u Grčkoj, što se objašnjava strahom od daljeg razvoja Kovida-19, posebno nakon apela Mninistarstva Spoljnih poslova da se ne kreće u inostranstvo jer pozitivni ostaju u izolaciji u zemljama gde se zateknu, a ako se pronađe samo jedna osoba pozitivna, svi moraju nužno u karantin. Takođe, razlog predstavljaju i restriktivne mee koje su uvedene na mnogim destinacijama kao što su Mikonos ili Barselona. Otkazuju se i duga putovanja uplaćena na kruzerima za prve dane avgusta.

Otkazivanja su već usledila i na raznim destinacijama po Italiji, gde su zabeležena žarišta na Siciliji, Sardiniji u kojima su već uvedene restriktivne mere i gde uglavnom borave posetioci koji su vakcinisani.

Istraživanje pokazuje da su i dolasci u Italiju, već na početku turističke sezone pali iako u mnogo manjem obimu nego što se očekivalo, ipak je u Rimu već 30 procenata manje u odnosu na samo sedmicu dana ranije. Alarm za uzbunu predstavlja širenje Delta soja virusa koji se naglo raširio usled okupljanja mladih tokom praćenja Evropskog prvenstva u fudbalu i noćnih provoda bez poštovanja zaštitinih mera, obzirom da najveći broj njih nije vakcinisan ili je primio samo jednu dozu.

Iz turističkih organizacija koje se bave statistikom u turizmu (Konfari i Fiavet)  objašnjavaju da se odustaje i od putovanja avioniom, najviše u loukost kompanijama, i da je recimo na aerodromu Fjumićino polazak putnika potpuno u slobodnom padu.

Ostaje samo puka nada da će Rim posetiti makar 10 posto turista u odnosu na 2019. godinu kada ih je stiglo 30 miliona tokom sezone, a 50 posto hotelskih i uslužnih turstičkih  branši ostalo je zatvoreno, među kojima su posebno na udaru bili hoteli sa 3 ili više zvezdica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)