"IMA MNOGO MRTVIH, TO JE NEVEROVATNO!": Broj žrtava poplava u Nemačkoj porastao na 160, stravične slike kataklizme (VIDEO)

Novosti online

19. 07. 2021. u 10:40

NEMAČKE hitne službe nastavile su akcije spasavanja i čišćenja u područjima koja su potopljena, piše Dojče Vele.

ИМА МНОГО МРТВИХ, ТО ЈЕ НЕВЕРОВАТНО!: Број жртава поплава у Немачкој порастао на 160, стравичне слике катаклизме (ВИДЕО)

Foto: Steve Wood/Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP/Thomas Frey/dpa via AP/Tviter/@dwnews

Do sada je najmanje 160 ljudi izgubilo život u Nemačkoj od početka poplava u sredu, navodi policija.

Samo država Rajna-Palatinat zabeležila je 112 smrtnih slučajeva u poplavama. U susednoj Severnoj Rajni-Vestfaliji zabeleženo je takođe nekoliko smrtnih slučajeva zbog poplava.

Stotine pripadnika nemačke vojske raspoređeno je da pomogne u naporima spašavanja. Nemačka policija pokušala je da kontaktira u nedelju 700 nestalih, ali za mnoge se još uvek ne zna.

Jedna od preživelih, Vera David, čekala je više od 24 sata na hitno osoblje na najvišem spratu svoje kuće, koju su poplave sada uništile.

- Ima toliko mrtvih. To je neverovatno - rekla je David.


 

Kancelarka Angela Merkel je obećala finansijsku pomoć uništenim zajednicama tokom svoje posete Šuldu u nedelju, a poplavu je opisala kao "zastrašujuću". Obišla je grad zajedno sa premijerom države Rajna-Palatinat Maluom Drejerom.

- Nemačka je jaka zemlja - rekla je Merkelova. „Mi ćemo se suprotstaviti ovoj sili prirode, kratkoročno, ali i srednjoročno i dugoročno.

- Moramo požuriti, moramo ubrzati borbu protiv klimatskih promena - dodala je kancelarka.


Premijer države Severna Rajna-Vestfalija Armin Lašet pozvao je na "brzi nacionalni odgovor" na poplavu tokom intervjua za Vestdojčer Rundfunk u nedelju. Upozorio je da će „obnova trajati mesecima, ako ne i godinama“. „Moramo da izgradimo brane, retencione bazene, rezervoare, da bismo renaturalizovali zemljište - zaštitu ne samo pokraj Rajne, već i na velikim i mnogim malim rekama širom zemlje“, rekao je on.

Austrija je takođe pogođena od stravičnih poplava. Kancelar Sebastijan Kurz se takođe oglasio: "Želeo bih da zahvalim svim hitnim službama i dobrovoljcima koji čine sve da pomognu! Sve pogođene ćemo podržati u obnovi", tvitovao je kancelar. 

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom