DA SASLUŠAJU I ŠOJGUA! Ukrajinske vlasti zovu visoke ruske oficire na ispitivanje

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 07. 2021. u 21:42

Služba bezbednosti Ukrajine pozvala je na saslušanje 20. jula u Marijupolju ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua zbog sumnje da je stvarao protivzakonito vojne jedinice u Donbasu.

ДА САСЛУШАЈУ И ШОЈГУА! Украјинске власти зову високе руске официре на испитивање

Teško zamisliti da bi Rusi klekli na kolena / Foto AP

Poziv na saslušanje ruskog ministra je apsurdan, ali on ima za cilj da ukrajinsko rukovodstvo ubedi svoj narod kako će biti suđeni svima koji su na bilo koji način pomagali one koji su se borili protiv ukrajinske armije i jedinica ukrajinskih nacionalista.

Takav javni poziv preko ukrajinskog "Glavkoma", upućen je i moskovskom biznismenu Konstantinu Malofejevu, koga u Rusiji zovu "pravoslavnim oligarhom". Njega u Kijevu smatraju bliskog vlastima u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici.

Bivši sekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je tada da Rusija učestvuje u organizaciji diverzija u Ukrajini. Za to su bili optuženi general Aleksandar Bortnikov, direktor Federalne službe bezbednosti Rusije, zatim general Dmitrij Minajev - šef kontraobaveštajne službe FSB Rusije, i viceadmiral Igor Kostjukov, šef ruske vojne obaveštajne službe.

VEĆ VIĐENO

Već ranije je Ukrajina optužila Rusiju da je agresor i da vojno pomaže Donjecku i Lugansku narodnu republiku, a protiv ministra Sergeja Šojgua su raspisali poternicu. Ukrajinske vlasti su prvi put 2014. godine pozivale na saslušanje ministra Šojgua i biznismena Malofejava, ali se oni naravno nisu odazvali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024