ITALIJANI, OSTAĆETE ZAROBLJENI: Apel Ministarstva spoljnih poslova na stanovništvo

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

16. 07. 2021. u 13:55

OBZIROM da je veliki broj italijanskih turista i studenata ostao blokiran u karantinu u više evropskih zemalja zbog otkrivanja izvesnog broja pozitivnih ili samo kontakta sa njima, a tamošnje vlasti imaju svoja restriktivna pravila, kao na primer - ako je u nekom restoranu lokalizovan jedan pozitivan - svi drugi prisutni moraju u preventivni karantin, Ministarstvo spoljnih poslova apeluje da se ne kreće iz Italije u izvesne rizične zemlje.

ИТАЛИЈАНИ, ОСТАЋЕТЕ ЗАРОБЉЕНИ: Апел Министарства спољних послова на становништво

Foto: Piksabej

U Italiji izvesni regioni zbog povratnika koji su uneli virus iz inostranstva počinju da se blindiraju obaveznim tampon testom bez obzira da li su stigli iz rizičnih zemalja ili su stigli zaobilaznim putem, preko neke druge zemlje.

U obrazloženju Ministarstva stoji da Zelena karta (Green Pass) i vakcinacija nisu dovoljni u svakom slučaju da zaustave "Delta soj", a stotine hiljada turista se nalazi u rizičnim zemljama kao što su Španija, Hrvatska, Grčka i Malta.

Upozorenje se odnosi kako na zemlje, tako i na određene regione u nekim zemljama, kao što su Kanarska ostrva, Portugal, Malta, Holandija i Kipar ali i Azurna obala u Francuskoj, gde je nivo zaraze krenuo od 50 na 100.000 stanovnika a stigao i do 200 u ovom trenutku.

Neki od pomenutih regiona su već postali tzv.crvene zone, a Katalonija, Kastilja i Navara su tzv.tamno crvene po širenju kovida-19 - situacija slična onoj iz februara ove godine u Italiji.

Primeri kako se može ostati blokiran izvan granica Italije ima mnogo. 

Najeklatantniji je onaj iz Dubaija gde jeu karantinu ostalo 500 studenata koji su pohađali letnji krus engleskog jezika. Zbog izvesnog broja otkrivenih pozitivnih svi su u izolaciji.

Za primer možemo uzeti i sedam balerina, koje su otišle na privremeni rad u Ibicu, zarazile se kovidom, pa ostale u karantinu.

Takođe, među Italijanima sa Malte koji su stigli na Peskaru, otkriveno je devet pozitivnih, tako da su svi ostali morali biti izolovani- među njima, njih 16 iz Španije, sa Malta i iz Portugala.

Ministarstvo spoljnih poslova apeluje na građane Italije da ove godine ne izlaze iz zemlje, jer usled pogrošanja epidemiološke situacije, i pooštravanja mera mogu ostati zarobljeni u drugoj državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!