AMERIKA, "POSLEDNJA" ANGELINA STANICA: Nemačka kancelarka u Vašingtonu, evo o čemu će pričati sa Bajdenom

I. STANOJEVIĆ

16. 07. 2021. u 08:38

OPROŠTAJNA poseta odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel Vašingtonu, zamišljena je pre svega kao postavljanje novih temelja bilateralnih odnosa koji su bili zategnuti naročito pred kraj mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

АМЕРИКА, ПОСЛЕДЊА АНГЕЛИНА СТАНИЦА: Немачка канцеларка у Вашингтону, ево о чему ће причати са Бајденом

Foto AP

Juče, u razgovoru sa njegovim naslednikom Džozefom Bajdenom, nemačka šefica nije mogla da izbegne goruće teme, među kojima i "Severni tok 2".

Budući da je novi stanar Bele kuće protivnik ovog gasovoda, Merkelova nije imala lak zadatak. Ona je prvog radnog dana ove nedelje najavila da "Severni tok 2" ne isključuje tranzitne isporuke preko teritorije Ukrajine i da će to ostati opcija i po završetku spornog "Toka 2".

U Vašingtonu su se na stolu našle i teme kao što su odlazak trupa iz Avganistana i odnos prema Kini. Bela kuća je istakla da posetu Merkelove doživljava kao prvi korak ka restauraciji transatlantskih odnosa.

Nemački mediji komentarišu da je Bajden četvrti američki kolega njihove kancelarke.

Merkelova je bila jedva godinu na najvišoj državničkoj poziciji kad je, 2006. godine, pozvala tadašnjeg predsednika SAD, Džordža Buša starijeg, u svoj rodni kraj na istoku Nemačke. Poslužena mu je divlja svinja na žaru.

Merkelova je tada uspela da postavi odnose dveju zemalja na prijateljske osnove, što je nedavno, u intervjuu za Dojče vele Buš i istakao. Deceniju i po i tri šefa Bele kuće kasnije, odlazeća kancelarka je u oproštajnoj turneji po Vašingtonu. Iza sebe ima više od 20 zvaničnih putovanja u SAD.

Bajdenu je, pak, ona svojevrstan debi: prva šefica jedne evropske države u nedavno započetom predsedničkom mandatu. Zbog toga, ali i zbog činjenice da se Merkelova ovom posetom oprostila od međunarodne političke pozornice, Bajden joj nije uskratio crveni tepih, kao što je to učinio Tramp.

DOKTORAT

ŠEFICA iz Berlina dobila je juče počasni doktorat renomiranog Instituta "Džon Hopkins". Angeli Merkel to je 18. priznanje ove vrste za 16 godina kancelarskog staža, to jest, četiri uzastopna mandata na poziciji kormilara nemačke države.

KAMALA

DORUČAK Angele Merkel kod potpredsednice Kamale Haris u Pomorskoj opservatoriji, bio je i za desnu ruku Džozefa Bajdena debi jer je, prvi put otkako je na funkciji, ugostila jednog stranog lidera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju