TALIBANI POSTALI POŽELJNI SARADNICI: Neočekivana poseta muslimanske pobunjeničke organizacije Rusiji

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

14. 07. 2021. u 23:19

DA pre sedam godina nisu uspostavljeni kontakti sa talibanima, koji se inače u Rusiji smatraju terorističkom organizacijom, danas Moskva ne bi imala sa kim da vodi dijalog o situaciji u Avganistanu, a posle povlačenja Amerikanaca situacija u toj zemlji će samo da se pogoršava, izjavio je Zamir Kabulov, specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan i direktor Drugog departmana za Aziju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

ТАЛИБАНИ ПОСТАЛИ ПОЖЕЉНИ САРАДНИЦИ: Неочекивана посета муслиманске побуњеничке организације Русији

Foto RIA.RU

Razlog za njegov komentar je nedavna poseta političke delegacije talibana glavnom gradu Rusije.

Kabulov ističe da Moskva želi da razgovara o budućnosti Avganistana sa svim političkim snagama u toj zemlji. Rusija ne želi da iz Avganistana i dalje u svet odlaze velike količine narkotika, kao i da talibani krenu na susedne zemlje.

U Moskvi je boravila tročlana delegacija talibana koja je u Moskvu stigla iz Katara. A upravo tih dana, 8. i 9. jula, talibani su došli do granice sa Tadžikistanom i Uzbekistanom.

Delegacija talibana koju je predvodio Šahabudin Delavar je u Moskvi dala više obećanja, pre svega da neće prelaziti granice susednih zemalja i da će se boriti protiv proizvodnje narkotika. Osim toga, talibani su obećali da neće dozvoliti da se u Avganistanu šire pristalice Islamske države.

Neosporno je da sa talibanima imaju kontakte ne samo Amerikanci i Rusi, nego i Kinezi, ali i Pakistan i Iran. Za Kineze je važno da se u Avganistanu stabilizuje situacija kako bi se mogli realizovati planovi transportnog koridora iz Pekinga do Avganistana i Pakistana. Osim toga Kinezima je važno da iz Avganistana ne podstrekavaju separatističke tendencije u Ujgurskoj autonomnoj oblasti na zapadu Kine.

Zamir Kabulov, Foto TASS

Jedan broj moskovskih politikologa ne veruje talibanima jer ih smatra proizvodom pakistanskih tajnih službi. Ti sumnjičavi politikolozi kažu da su talibani došli u Moskvu da bi dobili legitimitet, a neće ispuniti nijedno od datih obećanja.

U samom Avganistanu malo je šansi da sukobljene strane sednu za pregovarački sto. Ali, malo je i potrebno da se rasplamsa građanski rat verskih fanatika talibana i onih koji žele da Avganistan bude u pravom smislu republika.

I LONDON ČEKA

VELIKA Britanija će sarađivati sa talibanima ukoliko uđu u vladu Avganistana, izjavio je juče britanski ministar odbrane Ben Valas. On je priznao da će saradnja zvaničnog Londona sa talibanima biti kontroverzna. Prošle nedelje talibani su tvrdili da su zauzeli 85 odsto teritorije Avganistana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!