FRANCUSKA OBELEŽILA DAN REPUBLIKE: Svečani defile pratili Makron i 25.000 građana

Tanjug

14. 07. 2021. u 16:38

NAKON odlaganja prošlogodišnje proslave nacionalnog praznika, Francuska je danas obeležila Dan Republike tradicionalnim vojnim defileom na Jelisejskim Poljima.

ФРАНЦУСКА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН РЕПУБЛИКЕ: Свечани дефиле пратили Макрон и 25.000 грађана

Foto: Printscreen/ Jutjub/ Franc 24

U paradi u čast Dana Republike učestvalo je oko 5.000 pripadnika svih rodova vojske, a defile je pratio predsednik države Emanuel Makron, državni vrh Francuske i oko 25.000 građana.

Na čelu vojne parade prodefilovali su pripadnici Evropskih snaga pod komandom Francuske, koji su se borili protiv islamskih ekstremista u regionu Sahel u Maliju, a iznad Jelisejskih polja preletela su 73 aviona i helikopteri francuske ratne avijacije, preneo je AP.

Jelisejskim poljima su defilovale jedinice svih rodova francuske vojske, među njima i pripadnici saniteta koji su pomagali u borbi protiv pandemije, trasportovali vakcine do prekomorskih teritorija Francuske i lečili civile obolele od kovida 19. Vojnici koji su učestvovali u paradi nisu nosili zaštitne maske, ali je iz komande francuske vojske saopšteno da su svi učesnici potpuno vakcinisani.

Bojazan od širenja virusa je veoma prisutna, pa je za sve građane koji su danas prisustvovali svečanosti na Jelisejskim poljima, bila obavezna validna medicinska potvrda, saopšteno je ranije iz policijske prefekture Pariza.

Set mera podrazumevao je i da svaki posetilac stariji od 11 godina mora da ima validnu potvrdu da je vakcinisan, ili da ima negativan rezultat na test, ili da je preležao kovid-19, a nošenje zaštitne maske je bilo obavezno za sve. Celom dužinom Jelisejskih polja bili su postavljeni pristupni punktovi kroz koje su građani kontrolisano ulazili na tribine da prate svečanu vojnu povorku.

Gradske vlasti su ranije najavile da će u širem krugu oko Jelisejskih polja biti zatvoreno šest najvećih metro stanica, da će se sprovoditi striktna bezbednosna kontrola svih koji budu želeli da prate svečani vojni defile, kao i da će u periodu od 8 do 14 časova biti zatvorene sve bašte kafea i restorana na Jelisejskim poljima, preneo je ranije Fransinfo.

Francuzi proslavljaju 14. jul kao nacionalni praznik Dan Republike, jer je toga dana 1789. godine osvojen ozloglašeni pariski zatvor Bastilja i simbol je kraja apsolutističke monarhije.

Smatra se da je padom Bastilje 14. jula 1789. godine otpočela francuska građanska revolucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)