TANJA FAJON TRAŽI OSTAVKU JANŠE: Predsednik Pahor kaže da referendumu nije bio glasanje o vlade

D. D. S.

12. 07. 2021. u 12:32

SLOVENAČKA opozicija smatra da je referendum na kojem su glasači ubedljivo odbacili promenu zakona o vodama izraz velikog nepoverenja javnosti prema vladi, koja bi zbog toga trebalo da podnese ostavku.

ТАЊА ФАЈОН ТРАЖИ ОСТАВКУ ЈАНШЕ: Председник Пахор каже да референдуму није био гласање о владе

Foto AP

Opoziciona predsednica Socijaldemokrata (SD) Tanja Fajon rekla je da je vladin poraz na referendumu znak da birači žele promene i zatražila ostavku premijera Janeza Janše.

- Nepoverenje u ovu vladu je izuzetno, premijer Janša bi trebalo da podnese ostavku, a ako ne, opozicija bi mogla tražiti glasanje o poverenju vladi predlažući svog kandidata za novog premijera - rekla je Fajon.

Uz iznenađujuće veliku izlaznost birača kada je reč o referendumima, 675.000 je glasalo protiv vladinog zakona, a samo 105.000 za njegovu potvrdu, tako da neće biti sproveden.

Predsednik Leve stranke Luka Mesec ocenio je da je rezultat referenduma znak da se "Slovenija politički budi" i želi da se prevremeni parlamentarni izbori što pre organizuju. Predsednik Borut Pahor potvrdio je da je i sam glasao protiv kontroverznog zakona na referendumu, ali da to nije "ni glas za vladu ni protiv" vlade i da mu je žao što rasprava o zakonu pre njegovog usvajanja nije bila sveobuhvatnija i stručna kako bi javnost bolje razumela o čemu se radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)