UKRAJINSKI MINISTAR IMA "LUDAČKE PLANOVE": Proterati pola miliona Rusa sa Krima

Novosti onlajn

11. 07. 2021. u 15:55

PRIMITIVIZAM, predstava i ludačka ideja – tako su ruski političari prokomentarisali ideju ukrajinskog potpredsednika vlade Alekseja Reznika da se deportuje pola miliona Rusa sa Krima nakon njegovog „povratka u sastav Ukrajine“.

УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР ИМА ЛУДАЧКЕ ПЛАНОВЕ: Протерати пола милиона Руса са Крима

Foto: EPA

Reznik, koji je, osim što je potpredsednik ukrajinske vlade još i ministar za „reintegraciju okupiranih teritorija“, izjavio je da Kijev razmatra nekoliko scenarija za pola miliona Rusa koji su se preselili na Krim posle 2014. godine.

"Primitivne ideje"

Član Saveta Federacije iz krimskog regiona Sergej Cekov smatra da ukrajinske vlasti same ne veruju u to što govore.

- Još jedna u nizu njihova ideja ne zaslužuje apsolutno nikakvu pažnju. Ovakva retorika je predviđena za unutrašnju upotrebu i koketiranje sa nacionalistima: kijevske vlasti treba da se smire. Krim se nikad neće vratiti u njemu tuđu Ukrajinu - rekao je senator.

Po njegovim rečima, poluostrvo je postalo privlačno i za građane Ukrajine. Na Krim, prema podacima Cekova, za sedam godina se preselilo oko 100.000 Ukrajinaca.

"Farsa i predstava"

Kolega Cekova, senator Aleksej Puškov, primetio je da ukrajinski činovnici ne govore na koji način nameravaju da vrate Krim.

- Koliko puta su u svojim snovima "očistili" Donbas! Prisajedinjavali Kubanj, ulazili u EU. I sad spremaju plan proterivanja Rusa sa Krima - napisao je senator na telegram kanalu.

Političar je sa ironijom dodao da, prema verziji Kijeva, "povratak Krima" će se "sam od sebi" desiti. Po mišljenju Puškova, takva računica pretvara izjave ukrajinskih političara u besmislenu farsu i političku predstavu.

"Planovi ludaka"

Planovi kijevskih vlasti za povratak poluostrva ne mogu se ostvariti, siguran je ekspert Aleksandar Formančuk.

- Samo ludaci mogu praviti ovakve neostvarive planove i scenarije. Krim je bio, jeste i biće ruski. Rusija je pitanje Krima rešila jednom zauvek. Krim istorijski pripada Rusiji. To pravo je izvojevano od Turske posle serije rusko-turskih ratova. Krim se sasvim slučajno našao u sastavu Ukrajine u okviru jedinstvene savezne države, kada se o nezavisnosti Ukrajine nije razmišljalo - rekao je Formančuk i pozvao kijevske vlasti da ne troše snagu i oskudan državni novac na izradu scenarija za povratak Krima i pozvao ih da urade nešto kreativno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije