RUSKI AMBASADOR U SAD PORUČIO: Moskva nije učestvovala u sajber-napadima na američke kompanije

Novosti onlajn

07. 07. 2021. u 21:34

RUSIJA nema nikakve veze sa sajber-napadima na američke i druge zapadne kompanije, izjavio ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov u intervjuu za televiziju „Blumberg“.

РУСКИ АМБАСАДОР У САД ПОРУЧИО: Москва није учествовала у сајбер-нападима на америчке компаније

Foto: Printskrin

- Što se tiče nedavnih napada na infrastrukturu Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja, želeo bih da kažem da Rusija nije učestvovala u takvim napadima, Rusija nije stajala iza tih napada - istakao je Antonov.

Ambasador je dodao da će ruske vlasti učiniti sve moguće kako bi sprečile izvođenje sajber-napada sa svoje teritorije.

Tema napada u sajber-prostoru poslednjih meseci posebno je aktuelna u Sjedinjenim Američkim Državama. Početkom maja napadači iz grupe „Dark sajd“ hakovali su sisteme američke naftne kompanije „Kolonijal pajplajn“.

Prema tvrdnjama američkih obaveštajnih službi, „Dark sajd“ bi mogao da bude baziran na teritoriji Rusije ili Istočne Evrope, ali nije povezan sa državom. Računarske mreže američkog odeljenja kompanije za preradu mesa „Džej Bi Es“ napadnute su 31. maja. Kako je saopštila pres-služba Bele kuće, kompanija smatra da iza napada stoji zločinačka organizacija koja se, verovatno, nalazi u Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je optužbe na račun Moskve za sajber-napade na američke kompanije smešnim. Portparol predsednika Dmitrij Peskov uverio je da će Moskva odmah razmotriti zahteve američke strane u vezi sa hakerskim napadom na kompaniju „Džej Bi Es“, ako ih dobije. Takođe je naglasio da Rusija nema informacije o organizatorima ovih sajber-napada.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)