ZAHAROVA SAOPŠTILA: Rusija proteruje estonskog diplomatu zbog špijunaže

Novosti onlajn

07. 07. 2021. u 16:25

ESTONSKI konzul u Sankt Peterburgu Mart Late proglašen je za personu non grata i mora da napusti teritoriju Ruske Federacije u roku od 48 sati, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА САОПШТИЛА: Русија протерује естонског дипломату због шпијунаже

Foto: Piksabej

- U Ministarstvo spoljnih poslova je 7. jula pozvana otpravnica poslova ambasade Estonije u Rusiji Ula Ujbo. Ruska strana uputila je oštar protest protiv aktivnosti u vezi sa prikupljanjem obaveštajnih podataka koji nisu u skladu sa diplomatskim statusom konzula Generalnog konzulata Estonije u Sankt Peterburgu Marta Latea. Pomenuti zaposleni u estonskom konzulatu proglašen je za personu non grata i mora da napusti teritoriju Rusije u roku od 48 sati - navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu su ukazali na neprihvatljivost pokušaja da se incident sa konzulom prikaže u lažnom svetlu. Rusija ima nepobitne dokaze o nezakonitim aktivnostima estonskog diplomate.

Otpravnica poslova nije komentarisala situaciju.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je u utorak da je u Sankt Peterburgu uhapšen estonski konzul Mart Late zbog špijunaže. Late je uhvaćen sa poverljivim dokumentima koje mu je predao ruski državljanin. FSB su saopštili da su takve aktivnosti očigledno neprijateljske prema Rusiji. Protiv diplomate će se preduzeti mere u skladu sa međunarodnim pravom.

Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Estonije izjavilo je da je pritvaranje Latea „insceniranje i provokacija“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠAMAR VLASTIMA U KIJEVU: Ukrajina neće ući u NATO i EU