KREĆE VELIKA OFANZIVA U AVGANISTANU? Nakon američkog povlačenja Kabul sprema udar na Talibane

RIA Novosti

05. 07. 2021. u 15:19

VLADINE trupe u Avganistanu planiraju kontraofanzivu u severnim regionima, koje zauzimaju talibani, izjavio je za RIA Novosti Hamdulah Mohib, savetnik avganistanskog predsednika za nacionalnu bezbednost.

КРЕЋЕ ВЕЛИКА ОФАНЗИВА У АВГАНИСТАНУ? Након америчког повлачења Кабул спрема удар на Талибане

Foto: Tanjug/AP Photo

Mohib je rekao da su talibani odlučili da iskoriste vakuum dok se povlače strane trupe i krenuli u ofanzivu bez upozorenja."Iznenadili su avganistanske snage bezbednosti, jer smo očekivali mir, a ne rat", ističe Mohib.

On je naveo da narod Avganistana želi da bude slobodan i da želi da talibani budu predstavljeni u vladi, ali da Avganistanci ne žele da talibanski pokret vlada celom zemljom i da diktira kako avganistanski narod treba da živi.

Nestabilnost u Avganistanu raste nakon što je američka administracija saopštila da će do 11. septembra završiti povlačenje svojih trupa iz Avganistana. Dok traje povlačenje američkih trupa, napredovanje talibana kroz sever Avganistana se ubrzalo, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu.

Navedeno je da je više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo preko granice u susedni Tadžikistan. Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)