POSLE 20 GODINA: Poslednji nemački vojnici napustili Avganistan

Tanjug

29. 06. 2021. u 23:44

POSLEDNJI nemački vojnii povukli su se večeras iz Avganistana, posle 20 godina prisustva u toj zemlji, objavila je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

ПОСЛЕ 20 ГОДИНА: Последњи немачки војници напустили Авганистан

Foto: Tanjug/AP Photo

Ona je na svom tviter nalogu uputila zahvalnost vojnicima Bundesvera, njih više od 150.000, koji su proteklih godina služili u Avganistanu, ocenivši da mogu biti "ponosni na tu misiju", preneo je AP.

Nemačka vojska je saopštila da su njeni poslednji vojnici u Avganistanu, koje je predvodio general Ansgar Majer, krenuli kući preko Tbilisija, prestonice Gruzije.

Nemački kontingent, koji je bio uglavnom raspoređen na severu Avganistana, bio je drugi po veličini u misiji NATO-a u toj zemlji.

Poslednje nemačke baze nalazile su se u Mazar-e-Šarifu i Kabulu.

NATO je u aprilu odobrio povlačenje oko 7.000 neameričkih trupa iz Avganistana. U vreme kada je to povlačenje započeto, 1. maja, tamo je bilo raspoređeno oko 1.500 nemačkih vojnika.

Pored toga, u Nemačku je vraćeno oko 750 kontenjera sa vojnom opremom.

-Završilo se jedno istorijsko poglavlje, jedna intenzivna misija, koja je bila test za Bundesver i obeležila ga, u kojoj se Bundesver dokazao u borbi - napisala je ministarka Kramp-Karenbauer.

Nemački parlament je u decembru 2001. godine odobrio slanje trupa u Avganistan, a prvi vojnici su tamo stigli u januaru 2002.

U Avganistanu je poginulo 59 nemačkih vojnika, navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)