JEZIVA TAJNA JOŠ VEĆA: Kanada čeka izvinjenje Vatikana, udruženje indijanskih plemena traži pravdu za sve nestale u školama

V. N.

28. 06. 2021. u 16:23

DOK se u Kanadi čeka izvinjenje Vatikana Džastinu Trudou zbog hiljade leševa indijanske dece koje se iskopavaju sa mesta gde su nekad bile katoličke crkve (kao da to nešto menja), mediji u drugoj po veličini zemlji na svetu donose nove priče.

ЈЕЗИВА ТАЈНА ЈОШ ВЕЋА: Канада чека извињење Ватикана, удружење индијанских племена тражи правду за све нестале у школама

Škola u rezervatu Čoveses

Uz izveštavanje o četiri zapaljene katoličke crkve od 21. juna u Britanskoj Novoj Kolumbiji, u rezervatima, stidljivo se otkriva da bi nova masovna grobnica sa preko 700 dečjih skeleta u rezervatu plemena Čoveses mogla biti trostruko veća.

Kako prenosi list "Regina lider post", Plemensko udruženje Indijanaca "Prva nacija" (skup 74 plemena) krajem maja počelo je istraživanje sumnjivih mesta radarima sa Politehničkog fakulteta u Saskačevanu i tada je čelni čovek udruženja plemena Čoveses, Kadmus Delorme kazao "da ne zna koliko ostataka dece može biti otkriveno uz procenu da je obeležena samo jedna trećina grobova".

- Bol je stvaran, prisutan i bol nije nestao. Svaki pripadnik Čovesesa ima člana porodice na tom groblju - rekao je Delorme.

Inače pleme Čoveses živi otprilike dva sata vožnje istočno od grada Regine u blizini nekadašnje indijske rezidencijalne škole.

- Broj neoznačenih grobnica biće do sada najznačajniji u Kanadi - kaže se u objavi Federacija suverenih domorodačkih naroda, koja predstavlja 74 prve nacije u Saskačevanu.

Ostaci preko 700 mališana nađeni su u neobeleženim grobovima na zajedničkom groblju koje je prvi put korišćeno 1885. godine, da bi ga preuzela srednjovekovna indijanska rezidencijalna škola, koju je osnovala i vodila Rimokatolička crkva početkom 1899.

Administracija škole predata je saveznoj vladi 1969. godine, a zatim plemenu Čoveses 1987. godine, da bi bila zatvorena 1997. Sve osim crkve, Upravne zgrade i groblja je srušeno po preporuci Nacionalnog centra za istinu i pomirenje, koji su osnovale i vodile kanadska vlada i katolička crkva.

Ta komisija je 2015. završila rad utvrdivši da je najmanje 3.200 domorodačke dece umrlo dok su pohađala sve rezidencijalne škole (bile su ih stotine) i da je u njima opšta praksa bila "da se tela učenika koji su umrli u školama ne šalju u njihove matične zajednice".

Ovaj broj do 2021. narastao je na 6.000, a nezavisni izvori kažu da se radi o najmanje 60.000 mališana postradalih na različite načine.

MORALNI IZAZOV ZA SVE KANAĐANE

Profesor istorije Džems Dešhuk sa univerziteta u Regini pozdravio je odluku šefa Delormea da nastavi ove pretrage uprkos strašnim nalazima koji će se verovatno pojaviti.

"Koliko god da je ovo užasno, i mislim apsolutno užasno, ovo smo dužni da uradimo prema našim precima ", rekao je Dešhuk u intervjuu u sredu. "Mislim da će ovo biti prilično važno vreme za lečenje oštećenih zajednica. Ovo bi takođe trebalo da bude ozbiljno vreme za razmišljanje i delovanje za sve Kanađane ".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode