RUSKI AMBASADOR O IZGRADNJI NOVOG KANALA U TURSKOJ: "Ne treba podlegati različitim spekulacijama"

Novosti onlajn

27. 06. 2021. u 11:14

KANAL "Istanbul" koji treba da poveže Crno i Mramorno more neće promeniti međunarodno-pravni režim konvencije iz Montrea, izjavio je ruski ambasador u Turskoj Aleksej Jerhov.

РУСКИ АМБАСАДОР О ИЗГРАДЊИ НОВОГ КАНАЛА У ТУРСКОЈ: Не треба подлегати различитим спекулацијама

Foto: Piksabej

- Tender za izgradnju Istanbulskog kanala nije zvanično ni objavljen, tehnički detalji projekta su nepoznati. Bez toga je teško bilo šta komentarisati. U isto vreme, ne treba podlegati različitim spekulacijama. Treba shvatiti da postoji konvencija iz Montrea. To je međunarodni dokument iz 1936. godine - podsetio je ambasador.

Konvencija reguliše prolazak brodova kroz Bosfor i Dardanele i utvrđuje ograničenja po pitanju tonaže vojnih brodova crnomorskih i necrnomorskih država, vreme boravka vojnih brodova necrnomorskih država u vodama Crnog mora.

- Upravo, to je važno. Postojanje ili nepostojanje dodatnih vodenih arterija ne menja međunarodno pravni režim koji reguliše konvencija. Istovremeno, treba shvatiti da realizacija tako velikog projekta, kada i ako do njega dođe, zahtevaće značajna finansijska sredstva i vreme - zaključio je Jerhov.

Juče je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan postavio kamen temeljac za izgradnju kanala „Istanbul“ koji će ići paralelno sa Bosforom i povezati Crno i Mramorno more. Prema njegovim rečima, projekat je vredan 15 milijardi dolara i gradiće se šest godina.

Kako smatraju neki eksperti, saobraćaj kroz kanal „Istanbul“, bez ikakvih ograničenja, potencijalno bi predstavljao opasnost za bezbednost crnomorskog regiona, pa i šire, jer bi, pored trgovačkih brodova, tankera i slično, tim putem u Crno more mogli da ulaze vojni brodovi bilo koje zemlje. Time bi bila narušena ravnoteža koja je uspostavljena Konvencijom iz Montrea kojom se reguliše saobraćaj kroz Bosfor.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati