HAOS U PALESTINI: Protesti protiv Abasa, intervenisale i snage bezbednosti (FOTO)

Tanjug

26. 06. 2021. u 22:11

PALESTINSKE vlasti u Ramali, na Zapadnoj obali, danas su naredile intervenciju snaga bezbednosti protiv demonstranata koji su se okupili da protestuju zato što je jedan najžešćih kritičara predsednika Mahmuta Abasa, Nizar Banat, preminuo u pritvoru.

ХАОС У ПАЛЕСТИНИ: Протести против Абаса, интервенисале и снаге безбедности (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Pripadnici palestinskih snaga bezbednosti upali su u četvrtak u kuću Banatove rodbine u Hebronu, u kojoj se i on nalazio i tokom intervencije su ga nekoliko puta udarili metalnim šipkama, prenosi Rojters svedočenja članova familije.

Banat, koji je bio kandidat za parlamentarne izbore i kritičar međunarodno podržavane Palestinske samouprave, preminuo je nakon što su ga pripadnici palestinskih snaga bezbednosti priveli, zbog čega međunarodna zajednica zahteva istragu.

Protesta je bilo i tokom protekla tri dana, pa i sinoć na Banatovoj sahrani u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, ali palestinske vlasti su danas prvi put intervenisale i protiv građana i protiv novinara.

Prema svedočenju očevidaca, policijske snage sukobile su se sa demonstrantima, koristeći suzavac i primenjujući silu, ali nema zvaničnih podataka o broju uhapšenih i povređenih.

Portparol palestinskih službi bezbednosti Talal Dvejkat potvrdio je da je odbor koji istražuje smrt Banata počeo rad i pozvao građane da sačekaju rezultate, ali nije komentarisao današnje nasilje nad demonstrantima koji su zahtevali okončanje 16-godišnje Abasove vladavine.

Banat (43) je bio poznati društveni aktivista koji je palestinske vlasti krivio za korupciju, a predsednika Mahmuda Abasa zbog upornog odlaganja izbora i jednokratne razmene vakcina protiv kovid-19 sa Izraelom ovog meseca.

Abas i palestinske vlasti odbacuju optužbe da su korumpirani i da hapse ljude zbog njihovih političkih stavova.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)