AMERIKANCI KONAČNO ISTRAŽUJU SVOJ GENOCID: Pokrenuta savezna istraga o stradanju indijanske dece u vladinim školama

Dragan Vujičić

27. 06. 2021. u 09:11

- Čak 40.000 indijanske dece moglo je umreti zbog nikakve nege u vladinim internatima širom SAD, preneo je Rojters prognozu profesora Prestona Mekbrajda, naučnika sa Dortmut univerziteta iznetu nakon predstavljanja njegovog istraživanja da je najmanje 1.000 indijanskih mališana umrlo u pet od pet stotina američkih internata za indijansku decu u periodu od 1879 do 1934.

АМЕРИКАНЦИ КОНАЧНО ИСТРАЖУЈУ СВОЈ ГЕНОЦИД: Покренута савезна истрага о страдању индијанске деце у владиним школама

Slike iz istorije rezervatskih škola ne prikazuju istinu / Foto "Vikipedija"

U SAD, škole-internati za male Indijance i dalje rade i domorocima više nije zabranjeno da govore i uče na materinjem jeziku. Ipak istorija "školovanja" malih Indijanaca u SAD može biti užasna - ocenio je Mekbrajd prošlog utorka.

Ova šokantna prognoza uglednog profesora usledila je nakon što je objavljeno da su u kasarni u gradu Karlajl u Pensilvaniji prošle nedelje otkopana tela najmanje 10 malih Indijanaca koji su pohađali školu na mestu sadašnje baze. To je bila samo jedna od 367 prvih državnih institucija za domorodačku decu.

Profesor Mekbrajd govoreći o istoriji školovanja domorodaca na severnoameričkom kontinentu je otkrio da "desetine hiljada dece koja su tokom godina upisivana u ove škole nikada više nisu stupile u kontakte sa porodicom ili svojim plemenima"!

A sve to je bio povod da se oglasi američka ministarka unutrašnjih poslova Deb Haland memorandumom od 22. juna.

U njemu stoji "da će njeno odeljenje pripremiti izveštaj koji identifikuje objekte saveznih internata, mapirati lokacije poznatih i mogućih mesta učeničkih groblja i saznati identitet i plemensku pripadnost dece".

Deb Haland je i sama indijanskog porekla (pripadnica plemena Laguna Pueblo). U njenom "dokumentu" je podvučeno da postoje saznanja da većina domorodačkih roditelja nije mogla da poseti svoju decu u školama, kao i da su deca zlostavljana, ubijana i sahranjena u neobeleženim grobovima.

Priča o američkom genocidu nad Indijancima tako je prošle nedelje ponovo krenula u orbitu i kako se ocenjuje, dolazi u "lošem" trenutku po severnoameričku kulturu jer se nadovezuje na "oživelu" tragediju dece kanadskih Indijanaca u sistemu katoličkih škola zvanične Otave od početka juna.

U Kolompusu u Britanskoj Kolumbiji su početkom ovog meseca otkriveni skeleti 215 malih Indijanaca, i to u trenutku kada su kanadski zvaničnici pokušali "da se reše groblja".

Iz kanadske Britanske Kolumbije prošle nedelje je došla vest da su dve katoličke crkve u indijanskim rezervatima u unutrašnjosti izgorele do temelja u ponedeljak, 21. juna kada je trebao da se obeleži nacionalni Dan domorodačkih naroda. Jedan požar dogodio se u crkvi Svetog srca (Holi hart) na teritoriji plemena Pentikton indijan band, dok je požar dva sata kasnije zahvatio crkvu Svetog Grigorija u obližnjem gradiću Oliveru.

Crkva Svetog srca izgrađena je 1911. godine i bila je pripojena indijanskoj dnevnoj školi, a šef vatrogasne službe Olivera Bob Grem potvrdio je da je njegovo odeljenje pozvano zbog požara u Svetom Georigiju oko 90 minuta nakon što su uglasili vatru u crkvi Svetog srca.

ISKOPAVANJE U KASARNI

ŠKOLU Karlajl u Pensilvaniji osnovao je američki vojni veteran general Ričard Prat 1879.

U izveštaju britanskog "Dejli mejla" sa iskopavanja posmrtnih ostataka iz te škole arheolozi su započeli rad u prošlu subotu. Britanske novine pišu da je tokom više od 150 godina postojanja ovih škola, stotine hiljada domorodačke dece odvedeno iz svojih zajednica i prisiljeno da idu u internate kojima je upravljala američka vlada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)