SVE VIŠE PRETI C37: Svetska zdravstvena organizacija ukazuje na novi soj virusa korona

I.S.

23. 06. 2021. u 11:18

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) obratila je posebnu pažnju na soj korona virusa C37, poznat kao varijanta sa Anda ili lambda, budući da on dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja.

СВЕ ВИШЕ ПРЕТИ Ц37: Светска здравствена организација указује на нови сој вируса корона

Foto Privatna arhiva

Pre nedelju dana SZO svrstala je taj soj u kategoriju "pod posmatranjem", jer je potvrđen u 29 dražava, a sedam od njih su latinoameričke zemlje, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile, piše Dojče vele.

Varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu,a skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto, dok u Čileu uzrokuje u ovom trenutku svaku treću infekciju.

Mikrobiolog sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi Pablo Cukajama sa svojim timom otkrio je tu varijantu u svojoj domovini, a smatra da je Peru, sa 187.000 preminulih i najvećom stopom smrtnosti na svetu, baš zato postao mesto gde se pojavio novi soj.

Naučnici poručuju da ćemo morati da se naviknemo na činjenicu da u Latinskoj Americi, gde je zabeleženo više od milion umrlih, nastaju novi sojevi korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)