NEMAČKA PENZIJA PO "SRPSKOM MODELU"? Vladajuće CDU I CSU obelodanile predizborni program

I. S.

22. 06. 2021. u 09:58 >> 20:40

PROGRAM nemačke vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armina Lašeta i njene sestrinske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Zedera, sa kojim izlaze na izbore u septembru, predviđa uvođenje takozvane generacijske penzije.

НЕМАЧКА ПЕНЗИЈА ПО СРПСКОМ МОДЕЛУ? Владајуће ЦДУ И ЦСУ обелоданиле предизборни програм

Foto Tanjug/AP

To, praktično, znači da bi Nemci mogli da se ugledaju na srpski sistem, da penzije penzionerima iz svojih zarada obezbeđuju sadašnji radnici, kojima će, zauzvrat, kad stignu do tog životnog doba, mesečna primanja uplaćivati tadašnji zaposleni.

Ovo će, međutim, biti ostvareno propisima, koji se sasvim razlikuju od sličnih sistema. Naime, ako budu na vlasti i u sledećem četvorogodišnjem periodu, demohrišćani će doneti zakon po kome će svako dete, od rođenja do 18. godine, dobijati od države 100 evra mesečno. Ne na lični tekući račun, nego na račun Penzionog fonda koji će biti osnovan u tu svrhu. Fond će ulagati sredstva u pokušaju da ih uveća tokom godina.

Foto Tanjug/AP

Armin Lašet i Markus Zeder

Još jednu novinu predviđa dvojac CDU-CSU kad je penziona strategija u pitanju. LJudi koji imaju najniža primanja, dobijaće od države razliku u novcu, potrebu da i oni, kad ostare, dobiju penziju koja će im omogućiti normalan život. Reč je o takozvanoj zagarantovanoj penziji, novini koju su nemački zakonodavci već ranije najavljivali.

Za razliku od toga, međutim, u predizbornom programu nema ni pomena o produženju starosnog uslova za odlazak u penziju, koji je takođe najavljivan i protiv koga su građani već protestovali.

POREZ STABILAN

DVOJAC demohrišćana ne planira da povećava poreze u narednom periodu. Od tog poteza očekuje se da donese veći procenat glasova na biralištima, na jesen. Unionisti, takođe, odbacuju mogućnost da se "olabavi kočnica" kad je u pitanju novo zaduživanje države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)