PUTINOVI ADUTI ZA TRIJUMF: Šojgu i Lavrov su tu, ali ne i Medvedev koji treba da ostane na čelu Jedinstvene Rusije

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

21. 06. 2021. u 06:53

DA Vladimir Putin iskreno misli da su septembarski izbori za Dumu izuzetno važni dokaz je da je na sam vrh izborne liste postavio dva najpopularnija ruska ministra - Sergeja Šojgua (66) i Sergeja Lavrova (71).

ПУТИНОВИ АДУТИ ЗА ТРИЈУМФ: Шојгу и Лавров су ту, али не и Медведев који треба да остане на челу Јединствене Русије

Foto: Tanjug/AP

Za mnoge je ipak iznenađenje što listu ne predvodi i predsednik Jedinstvene Rusije, bivši predsednik i premijer Rusije, Dmitrij Medvedev (55).

Neosporno je da su ministar odbrane Šojgu i ministar spoljnih poslova Lavrov već više godina po svim sociološkim istraživanjima u vrhu najpopularnijih ruskih političara kao dokazane patriote. Putin zna da Jedinstvenu Rusiju mnogi nazivaju partijom činovnika ili "sindikatom moćnih činovnika".To je partija u kojoj nema jakih ličnosti i ona se decenijama "šlepa" na ugledu koji ima Vladimir Putin. To je glavni razlog zbog čega Putin želi da na izbore izađe sa ljudima kojima narod veruje.

I jednog i drugog odlično znaju i u Srbiji gde su oni mnogo puta dolazili.

Bez obzira na to što Dmitrij Medvedev neće biti na čelu izborne liste, upućeni tvrde da će on ostati na čelu partije Jedinstvena Rusija. Putin želi da stranka i na jesenjim izborima dobije većinu, pa je to razlog što je na vrh liste stavio ljude sa neospornim autoritetom.

Osim Šojgua i Lavrova, na listi je i Denis Procenko, glavni lekar 40. bolnice, poznatije kao Komunarka, u Podmoskovlju, koja je primila najviše obolelih od korone. Procenko je i kad je bio zaražen kovidom 19 ostao u svom kabinetu odakle je rukovodio bolnicom. Da se vidi da Putin želi da se obnovi sastav poslanika Dume iz Jedinstvene Rusije pokazuje i to da su među prvih pet na izbornoj listi i Irina Šmeljova, kopredsednik Ruskog narodnog fronta, kao i opunomoćenica za prava dece Ana Kuznjecova.

Izbori su najavljeni za 19. septembar 2021, a bira se 225 poslanika po partijskim spiskovima i još 225 u jednomandatnim okruzima, dakle ukupno 450 poslanika. Mada će za izbore partije predstaviti svoje programe, dosadašnja praksa pokazuje da njih retko ko čita i analizira već se glasači opredeljuju za njima poznata imena. Zbog toga je do sada u Jedinstvenoj Rusiji bilo mnogo bivših poznatih sportista, kao i televizijskih novinara.

I druge partije koje već sada imaju svoje poslanike u Dumi najavile su da će na spiskovima biti novi ljudi.

NAVALjNI ZA PARLAMENT

ZA izbore se pripremaju i one političke snage koje pripadaju "vanparlamentarnoj opoziciji". Očekuje se da će i pristalice Alekseja Navaljnog, koji se sada nalazi u zatvoru, pokušati da dobiju dovoljan broj glasova da uđu u parlament. U naredna tri meseca partije će pokušati da ubede birače da će im baš oni poboljšati standard i dokazati da se ipak može pobediti korupcija koja je zahvatila mnoge sfere gde se okreće budžetski novac ili onaj deo činovnika koji drži pečat u rukama kojim se rešavaju sudbine raznih projekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a