DEMONIZACIJA MOSKVE ĆE JE JOŠ VIŠE OKRENUTI PROTIV AMERIKE: Mediji pozivaju - Oslobodite se navike da svrstavate Rusiju u "negativce“

Novosti onlajn

20. 06. 2021. u 11:25

DEMONIZACIJA Rusije će još više okrenuti Moskvu protiv Vašingtina i ukloniće svaku šansu za uspostavljanje saradnja u oblastima od obostrane koristi, smatra kolumnista portala „19FortiFajv“, viši naučni saradnik u analitičkom Fondu za prioritete odbrane Denijel Dejvis i apeluje na SAD da se oslobode navike da svrstavaju Rusiju u „negativce“.

ДЕМОНИЗАЦИЈА МОСКВЕ ЋЕ ЈЕ ЈОШ ВИШЕ ОКРЕНУТИ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Медији позивају - Ослободите се навике да сврставате Русију у негативце“

Foto: EPA

Prema mišljenju autora članka, održani rusko-američki samit bio je redak pozitivan događaj u odnosima dveju zemalja. Međutim, kako kaže, ostaje pod znakom pitanja da li će nakon tog poteza uslediti druga pobošljanja.

U bliskoj budućnosti Moskva i Vašington će moći da reše brojna diskutabilna pitanja, a neka od njih će ostati u neizvesnosti, smatra stručnjak.

Konkretno, Rusija će nastaviti da gleda na NATO trupe kao pretnju nacionalnoj bezbednosti, a Zapad neće promeniti svoj stav o aneksiji Krima, piše kolumista.

On zaključuje da će Kremlj biti protiv ulaska Ukrjaine i Gruzije u Alijansu, kao i da SAD neće prestati da optužuju Rusiju za sajber-napade na njihovu infrastrukturu.

Istovremeno, ekspert je pozvao Ameriku da se oslobodi prirodne sklonosti da Rusiju svrstava u „klub negativaca“ u kojem se neko uvredljivo ili neprihvatljivo ponašanje karakteriše kao nepopravljivo loše ili neprijateljsko u svim sferama.

- To ne povećava šanse da će Moskva promeniti svoje ponašanje kako bi zadovoljila naše želje - dodao je.

S tim u vezi, Dejvis smatra da obe države mogu da budu na dobitku od obostrane saradnje, kao i koristi zasnovane na realnosti spoljne politike u odnosima s Moskvom daleko premašuju rizike povezane sa doživljavanjem Rusije kao neprijatelja.

Podsetimo, prvi susret lidera Amerike i Rusije, DŽozefa Bajdena i Vladimira Putina, odigrao se 16. juna u Ženevi. Razgovori su trajali četiri i po sata, a posle samita ruski lider je rekao da se sa američkim kolegom dogovorio da počnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Dodao je i da obe strane shvataju da imaju odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.

Usvojena je i zajednička izjava u kojoj je istaknuto da su i Moskva i Vašington privrženi stavu da u nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika i da stoga on nikada ne treba da bude pokrenut.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)