NA INSISTIRANJE VRHOVNE RADE: Ukrajina planira da prekine diplomatske odnose sa Belorusijom

Novosti onlajn

18. 06. 2021. u 17:07

U VRHOVNOJ radi Ukrajine insistiraju na prekidu diplomatskih odnosa sa Belorusijom, izuzetak može biti saradnja po pitanjima „izbeglica i političkih zatvorenika“, saopštava pres služba ukrajinskog parlamenta.

НА ИНСИСТИРАЊЕ ВРХОВНЕ РАДЕ: Украјина планира да прекине дипломатске односе са Белорусијом

Foto: Depositphotos

Ovu inicijativu su predložili poslanici opozicione frakcije „Evropska solidarnost“ i „Glas“, kao i deo poslanika koji ne pripadaju ovoj frakciji.

Podsetimo, u proleće je Državna pogranična služba Ukrajine pojačala obezbeđenje granice sa susednom republikom neposredno pred vojne vežbe „Zapad 2021“. Kijevske vlasti su objavile da od 26. maja prekidaju aviosaobraćaj sa Belorusijom nakon situacije sa prinudnim sletanjem aviona „Rajan era“ u Minsk. Lokalnim aviokompanijama i avionima je zabranjeno da lete kroz vazdušni prostor republike, a Ukrajina je od 29. maja zatvorila vazdušni prostor za beloruske avione.

Incident s prinudnim sletanjem u Minsk

Podsetimo, beloruskim avio-kompanijama je od 5. juna zabranjeno da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije. Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.

Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacija o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024