PRIJATELJSKI SUSRET "DVA VUKA": Ocene u Moskvi pokazuju da su se prognoze Kremlja pred "istorijski" samit Putina i Bajdena u Ženevi ostvarile

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

17. 06. 2021. u 22:22

PREGOVORI predsednika Rusije i SAD na samitu u Ženevi u sredu, prošli su uglavnom onako kako smo i očekivali. Sada sve zavisi kakav će biti nastavak. Zasada iz spiska "neprijateljskih zemalja" prema Rusiji ne nameravamo da skinemo Ameriku jer za to nema razloga, rekao je u četvrtak u Moskvi Putinov portparol Dmitrij Peskov.

ПРИЈАТЕЉСКИ СУСРЕТ ДВА ВУКА: Оцене у Москви показују да су се прогнозе Кремља пред историјски самит Путина и Бајдена у Женеви оствариле

Ruski predsednik Vladimir Putin u Ženevi po okončanju razgovora / Foto AP

Bez obzira na to što su oba predsednika rekla sve najlepše o razgovorima na obali ženevskog jezera - da nisu bili "neprijateljski" i uz to otvoreni i konstruktivni - činjenica je da nije doneta nijedna značajnija odluka. To što je dogovoreno da se vrate ambasadori koji su povučeni na konsultacije ne može se smatrati uspehom. Takvu odluku su mogli doneti i šefovi diplomatije.

Ipak, akademik Sergej Rogovov, dugogodišnji direktor moskovskog Instituta za proučavanje Amerike i Kanade, kaže da iako nisu postignuti zapaženiji rezultati dobro je već i to što je ton susreta bio "vrlo pozitivan".

- Odluka Putina i Bajdena, da potpišu zajedničku izjavu o strateškoj stabilnosti u kojoj se ponavlja formula Regana i Gorbačova od 1985. u Rejkjaviku da u atomskom ratu ne može biti pobednika, je dobra. Setimo se da takvu izjavu Tramp nije hteo da potpiše. Dobro je da se susret nije pretvorio u sukob sa međusobnim optužbama. A složili su se i da postoji niz pitanja na kojima se može sarađivati - ističe akademik Rogovov.

Sada je važno hoće li početi ozbiljan dijalog o sajber-bezbednosti. Bilo bi dobro da se izađe iz oblasti propagande na polje konkretnog.

Ruski analitičari kažu da je ostalo još mnogo problema o kojima postoje bitno različiti stavovi kao što su pre svih Ukrajina i Sirija.

Visokotiražni dnevnik "Moskovski komsomolac" je samit u Ženevi je nazvao "Sukob dva vuka" koji je prošao u toploj i prijateljskoj atmosferi po poznatom "diplomatskom klišeu".

Interesantno je da su ruski eksperti znatno veći pesimisti nego poslanici ruske Dume i senatori u Savetu Federacije. Putinovi politički saveznici u parlamentu ponavljaju da je najvažnije da je počeo politički dijalog.

Ruski ekspert za Ameriku Vladimir Vasiljev nazvao je samit Putina i Bajdena "razgovor o crvenim linijama". On kaže da se osetila znatno mekša američka retorika. Bajden nije postavljao ultimatume već je, kako je rekao Vasiljev, izgledao kao "deda koji daje savete".

Više moskovskih analitičara je jedinstveno u oceni da dijalog tek treba da počne ali da je dobro to što se u Ženevi Putin i Bajden - bar nisu posvađali

DOBRO I LOŠE

ODRŽAVANjE samita Rusije i SAD i pokretanje dijaloga o strateškoj stabilnosti najvažniji su rezultati samita u Ženevi, a najviše zabrinjava to što nije bilo probojnih sporazuma i što su izražena neslaganje kada je reč o ljudskim pravima, ocenjuje ruska agencija TASS.

NAVALjNI IM POTREBAN "ZA GALAMU"

IAKO je predsednik Bajden izrazio zabrinutost za zdravlje zatvorenika-opozicionara Alekseja Navaljnog, od Amerikanaca nije stigao nikakv predlog oko razmene. Eksperti veruju da je u propagandnom ratu SAD i Rusije, Amerikancima važnije da je Navaljni u ruskom zatvoru jer kad god žele imaju argument za dizanje buke oko ljudskih prava.

ZELENSKI: AKO NAS ZAPAD OSTAVI...

UKRAJINA će biti prinuđena da stvori najmoćniju vojsku u Evropi ako Zapad ostavi Kijev da sam rešava pitanja vezana za situaciju u Donbasu, poručio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za strane medije.

- Ukoliko Ukrajina samostalno bude rešavala taj globalni problem, nećemo imati drugi izlaz sem da se pretvorimo u veoma jaku, najmoćniju vojsku u Evropi u pogledu tehnike i trupa - rekao je Zelenski. - Zapadne zemlje moraju da shvate da je rat u Ukrajini, na granici, ili na privremeno okupiranim teritorijama prvi signal o tome gde može on da izbije sutra i na čijoj granici. To je rat u Evropi, ali umiru Ukrajinci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice