PUTIN U ŽENEVI NA DAN SAMITA: Vila "Granž" mesto susreta PREDSEDNIKA sad i rusije 16. juna

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

10. 06. 2021. u 20:18

ZA razliku od predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji će na samit u Ženevi doći na kraju evropske turneje, Vladimir Putin će u Švajcarsku stići na dan pregovora. Sa Putinom stiže njegova desna ruka, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ПУТИН У ЖЕНЕВИ НА ДАН САМИТА: Вила Гранж место сусрета ПРЕДСЕДНИКА сад и русије 16.  јуна

Arhiva

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske koje je domaćin samita predsednika Rusije i SAD saopštilo je da će Putin i Bajden razgovarati 16. juna u vili "Granž" na Ženevskom jezeru. Švajcarska policija je već zatvorila dva parka u blizini vile koju su, zbog bezbednosnih razloga, ogradili metalnom ogradom. Švajcarska policija je zabranila letove bespilotnih letelica tokom održavanja samita. Tog dana zabranjene su i demonstracije.

Vila "Granž", koja se nalazi na levoj obali jezera, okružena je cvećnjacima, fontanama i šumom. Prilikom izbora vile za pregovore saglasile su se bezbednosne službe dvojice predsednika. Uobičajena je praksa da predsedničko obezbeđenje pregleda mesto gde se održavaju pregovori i sa domaćinima organizuje obezbeđenje gostiju.

Bajden će se sresti sa Putinom na kraju evropske turneje. Od 10. do 13. juna on će biti u Velikoj Britaniji, učestvovaće na samitu G-7, a takođe će se sresti i sa britanskom kraljicom. Zatim će biti u Briselu na samitu članica NATO i samitu EU-SAD. Sa saveznicima će razgovarati o odnosu sa Rusijom. Zbog takve serije razgovora ispada da će Bajden sa Putinom razgovarati na kraju turneje u ime celog Zapada. Ali, to ipak nije tako, jer jedan broj evropskih zapadnih zemalja želi da sa Rusima pregovara vodeći računa pre svega o svojim interesima.

Bajden obećava da je Amerika spremna da zaštiti saveznike i ističe da je spremna da štiti svoje interese.

I u Moskvi uoči samita u Ženevi ističu da će Putin reći Bajdenu da je Rusija spremna da zaštiti svoje interese. Putin će objasniti Bajdenu da prijem Ukrajine u NATO neće doneti stabilnost u Evropi, već bi to još više moglo pogoršati odnose.

Velika je verovatnoća da će se Putin i Bajden dogovoriti da se uskoro vrate ambasadori te dve velesile u Vašingtonu i Moskvi. Oni su bili vraćeni kući na konsultacije, što je bio dokaz hlađenja diplomatskih odnosa SAD i Rusije.

Hoće li biti zajednička konferencija za novinare još nije dogovoreno. Sasvim je moguće da predsednici odvojeno saopšte svojim novinarima o čemu se govorilo u Ženevi i da li se postigao bilo kakav dogovor.

DVA AVIONA IZ RUSIJE

Osim predsedničkog aviona u Ženevu će doleteti i teretni avion u kom će biti Putinov automobil "aurus", kao i vozila za pratnju. To je uobičajena praksa, jer se ruski lideri uvek voze u svojim automobilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave