JUGOSLOVENSKI TEŠKAŠI JURE KA POBEDI U SIRIJI: Kako je naš "veteran" dospeo u ruke Asadove armije (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 06. 2021. u 11:45

PROŠLE nedelje na internetu su se pojavile fotografije i snimci konvoja Sirijske arapske armije, čiju okosnicu čine kamioni jugoslovenske proizvodnje TAM 150.

ЈУГОСЛОВЕНСКИ ТЕШКАШИ ЈУРЕ КА ПОБЕДИ У СИРИЈИ: Како је наш ветеран доспео у руке Асадове армије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/Depositphotos

Te kamione je proizvodila "Tovarna avtomobilov Maribor" između 1979. i 1991. godine. Kamion pokreće nemački motor Dajc F6L413F i može razviti brzinu od 80 kilometara na čas.

Ovaj tip kamiona nije ranije primećen u Siriji.

Sirijska arapska armija se uglavnom oslanjala na logistička vozila sovjetske, ruske i beloruske proizvodnje, poput GAZ-66, KrAZ-255, MAZ-437041. U upotrebi su i češke Tatre-815 i Praga VZS.

Nakon izbijanja rata 2011. godine sirijska armija je veliki broj kamiona i teretnih vozila naoružavala najrazličitijim oružjem, uključujući teške mitraljeze, raketne bacače i haubice.

Još uvek nije poznato kako su jugoslovenski kamioni TAM 150 završili u Siriji. Najverovatnije je u pitanju donacija koja je stigla od zalivskih arapskih zemalja tokom akcije Pustinjski štit 1991. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)