"RADNI KONJI" RATA U SIRIJI: Ruski novinar pokazao kako od olupine nastaje oklopni naoružani kamionet (FOTO)

Novosti online

11. 06. 2021. u 15:34

SIRIJSKA Arapska Republika je pre rata navodno imala četvrtu najveću tenkovsku flotu na svetu. Početak sukoba je ipak ogolio istinu - da je većina oklopnih teškaša zastarela i u katastrofalnom stanju posle decenija garažiranja.

РАДНИ КОЊИ РАТА У СИРИЈИ: Руски новинар показао како од олупине настаје оклопни наоружани камионет (ФОТО)

Foto: Printscreen

Zato su zaraćene snage brzo pronašle rešenje u naoružanim kamionetima, koji su poznatiji po svom engleskom nazivu - "technicals".

Samo Sirijska arapska armija je mogla da šalje na teren veći broj tenkova - neprijateljske džihadističke formacije, ali i raznorazne paravojske koje su se zaklele na vernost Asadu su se oslanjale na naoružane kamionete.

Ruski novinar Oleg Blohin, koji je tokom rata bio sjajan izvor informacija i fotografija sa frontova u Siriji je objavio seriju slika na kojima se vidi kako nastaje jedno lako borbeno vozilo.

On je imao priliku da posmatra mehaničare iz sunitskog beduinskog plemena Šajtat, koji su od olupina zaboravljenih u pesku napravili naoružani kamionet.

Tojote, koje se po licenci proizvode širom Bliskog istoka, su uglavnom osnova za oklopljene kamionete. NJih nadograđuju raznoraznim oružjem - od mitraljeza, protivtenkovskih raketa, preko artiljerijskih cevi. U Libiji je čak primećen i primerak na čiju je šasiju namontiran veliki sovjetski brodski višecevni top AK-630.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

GLOGOVAC SAHRANJEN BEZ KRSTA: Glumčev otac je ostao bez reči - bolna ispovest roditelja