AMERIKANCI O ZASTRAŠUJUĆEM "KAZANJU": Novo poglavlje u istoriji ruske flote

Novosti online

14. 06. 2021. u 11:05

RUSKA nuklearna podmornica „Kazanj“ izaziva zabrinutost američke mornarice, piše „Biznis insajder“. Autor članka Bendžamin Brimelu smatra da nova podmornica predstavlja novo poglavlje u istoriji ruskih podmorničkih snaga.

АМЕРИКАНЦИ О ЗАСТРАШУЈУЋЕМ КАЗАЊУ: Ново поглавље у историји руске флоте

Foto: Depositphotos

- "Kazanj" je kulminacija više od decenije napora da se napravi nova i savremena raketna podmornica na nuklearni pogon“, smatra autor članka i skreće pažnju na činjenicu da će "Kazanj" biti naoružan hiperzvučnom raketom "Cirkon".

Istovremeno, stručnjak je istakao da, iako je ta podmornica projekta 885M "Jasen-M" manja, opremljena je novim sistemima za upravljanje i kontrolu oštećenja, senzorskim sistemima, modernizovanom tehnologijom za prigušivanje buke, kao i tišim nuklearnim rekatorom. Podmornice klase "Jasen-M" na prvi pogled mogu da se učine manje opasnim od podmornica sa balističkim raketama, između ostalog, klase "Borej-A", navodi se u članku.

- Međutim, one su opremljene savremenim konvencionalnim oružjem koje je u stanju da pogađa meta čak i na kopnu. Teško je preceniti opasnost od tih podmornica ako se uzme u obzir kombinacija njihove neprimetnosti i sposobnosti da se pojave u bilo kom delu okeana - zaključio je autor.

Pored toga, portal je preneo reči saradnika Centra za vojno-pomorsku analizu SAD Džefrija Edmondsa koji je izjavio da bi podmornice projekta „Jasen-M“ mogle da omoguće Rusiji da pokrene vojne operacije u kontinentalnom delu Amerike.

S tim u vezi, Edmonds ih je nazvao „zastrašujućim podmorničkim platformama“.

Podsetimo, nuklearna raketna podmornica „Kazanj“ modernizovanog projekta "Jasen M" primljena je početkom maja u sastav ratne mornarice Rusije.

"Kazanj" je porinut u fabrici „Sevmaš“ 31. marta 2017. godine. Fabrička ispitivanja su počela 25. septembra 2018. godine. Osnovno udarno naoružanje podmornice projekta 885/885M su krstareće rakete „Oniks“ i „Kalibar“, a plan je da se osnaži i hipersoničnim raketama „Cirkon“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna