NEPOSREDNA RADIOLOŠKA PRETNJA: SAD istražuje potencijalno curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani

Tanjug

14. 06. 2021. u 08:59

VLADA SAD poslednjih sedam dana istražuje curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska kompanija, koja je delimični vlasnik, upozorila na neposrednu radiološku pretnju, javlja CNN.

НЕПОСРЕДНА РАДИОЛОШКА ПРЕТЊА: САД истражује потенцијално цурење у кинеској нуклеарној електрани

Foto: EPA

Navodi se da upozorenje uključuje i optužbu da je kineska uprava zadužena za bezbednost povećavala prihvatljive nivoe za otkrivanje radijacije, kako bi izbegla zatvaranje nuklearne elektrane u Taishanu, u provinciji Guangdong.

I pored alarmantnog obaveštenja, Bajdenova administracije veruje kako situacija još nije kritična, navodi CNN i ukazuje da je, iako američki zvaničnici smatraju da situacija trenutno ne predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju, neobično da strana kompanija jednostrano zatraži pomoć američke vlade kada njen kineski partner još nije priznao da postoji problem.

Zabrinutost je ipak dovoljno velika, pošto je američki Savet za nacionalnu bezbednost prošle sedmice održao više sastanaka.

Bajdenova administracija je o tome razgovarala sa francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike, preneli su izvori, a CNN tvrdi da su SAD bile u kontaktu i sa kineskom vladom, ali da ishod tog razgovora nije poznat.

CNN je stupio u kontakt sa kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gde se nalazi elektrana, kao i sa kineskim ambasadom u Vašingtonu i nije dobio odgovor, ali je vazno ukazati da je u Kini trodnevni državni praznik.

Francuska kompanija Framatome saopštila je da, prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Kompanija je navela da njen tim sarađuje sa stručnjacima kako bi procenio situaciju i predložio rešenja za sve potencijalne probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama