PRAVE RAČUN BEZ KINEZA: U Kornvolu završen trodnevni samit sedam najrazvijenijih zemalja, guraju klimatska ograničenja

D. SAVIĆ

13. 06. 2021. u 22:29

ZAKLjUČCI trodnevnog Samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) koji je u nedelju završen u Velikoj Britaniji sveli su se, zapravo, na ujedinjeni front protiv druge najveće svetske ekonomije, Kine, koja, kao ni Rusija, nije članica ovog "kluba".

ПРАВЕ РАЧУН БЕЗ КИНЕЗА: У Корнволу завршен тродневни самит седам најразвијенијих  земаља, гурају климатска ограничења

Lideri Grupe 7 ambicizno planiraju budućnost / Foto AP

Peking je, s druge strane, preko ambasade u Londonu, liderima G7 poručio da je "davno prošlo vreme kada je mala grupa zemalja odlučivala o sudbini sveta".

Poslednjeg dana Samita u Kornvolu predsednici država i vlada G7 usredsredili su se na klimatske promene. Uoči globalne konferencije UN o klimatskim promenama u Glazgovu, u novembru, lideri G7 su zauzeli stav o ograničenju korišćenja fosilnih izvora energije. No, učinili su to bez prisustva Kine koja, kako se procenjuje, emituje blizu 30 procenata gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

Pokušavajući da kontririraju Pekingu, oni su se obavezali i da finansijski pomognu zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih izazova. Prethodno su obećali i kontratežu, već poodmaklim, ulaganjima Pekinga u infrastrukturu siromašnijih zemalja.

Lideri G7 postigli su i konsenzus o potrebi da se zajednički nastupi prema "nepravedno niskim cenama izvozne robe iz Kine", kao i prema "zloupotrebi ljudskih prava" u ovoj zemlji. Obavezali su se takođe da obezbede milijardu doza vakcina protiv kovida tokom naredne godine, ali je istovremeno američki glavni epidemiolog i savetnik predsednika SAD, Entoni Fauči, apelovao na Kinu da pruži na uvid informacije o šestorici rudara koji su se razboleli radeći 2012. godine u rudniku u Mođijangu na jugozapadu Kine, jer bi ti podaci, navodno, mogli da budu ključni u naporima da se odgonetne poreklo virusa korona.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken proširio je ovaj "front" i na Severnu Koreju, čiji je Peking glavni saveznik. Blinken je sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Cung Eu Jungom, potvrdio da će njihove zemlje, zajedno sa Japanom, blisko sarađivati na "denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Glavni podsticaj antikineskom "frontu" na Samitu G7 dao je predsednik glavnog ekonomskog rivala Pekinga, Amerike, Džozef Bajden, koji postpandemijski svet sagledava kao borbu između demokratija i autokratija. Stav Kine sasvim je suprotan:

- Uvek smo verovali da su zemlje, velike ili male, jake, ili slabe, siromašne ili bogate, jednake, i da bi svetski poslovi trebalo da se vode uz konsultacije svih država - poručio je Peking.

TENZIJE IZMEĐU BRISELA I LONDONA

Velika Britanija želi da se smanje tenzije sa EU oko pitanja trgovinskih odnosa sa Severnom Irskom, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab i upozorio da Brisel mora da shvati da je Severna Irska deo Velike Britanije. "Želimo smanjenje tenzija, fleksibilan i pragmatičan pristup. Ono što ne želimo jeste da se protokoli za Severnu Irsku primenjuju odoka, niti da se potcenjuje sporazum kao rezultat takvog pristupa", ukazao je Rab.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna