BAJDEN KREĆE NA TURNEJU: "Želim Rusiji i Kini da pošaljem poruku"

Novosti online

09. 06. 2021. u 16:45

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden, koji se sprema da krene na prvu inostranu turneju od stupanja na dužnost, kaže da želi da pošalje signal Rusiji i Kini da su Amerika i Evropa jedinstvene.

БАЈДЕН КРЕЋЕ НА ТУРНЕЈУ: Желим Русији и Кини да пошаљем поруку

Foto: Tanjug/AP Photo

Prva tačka njegove turneje je Velika Britanija gde će učestvovati na samitu G7, a nakon toga će se sastati i sa rukovodstvom NATO i EU u Briselu, a zatim 16. juna sledi samit s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Jačanje alijanse. Da Putinu i Kini bude jasno da su Evropa i Amerika čvrsto povezane - rekao je Bajden neposredno pred poletanje za Veliku Britaniju.

On je priznao i da ne zna da li će oni njegov ruski kolega uspeti da postignu razumevanje kada je reč o pitanju sajber bezbednosti, ali da će to biti tema njihovih razgovora.

Podsetimo, samit Putina i Bajdena biće održan 16. juna u Ženevi.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan izjavio je ranije da Bajden započinje turneju "sa pozicije sile".

On je takođe rekao i da Amerika na predstojeći susret lidera SAD i Rusije ne gleda kao na ohrabrenje, već kao na deo odbrane američkih interesa i vrednosti koje su od "životne važnosti".

Berlin se nada novim odlukama u sferi razoružanja

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova podržava napore u cilju postizanja novih odluka u sferi politike razoružanja i računa da će to biti tema o kojoj će razgovarati Bajden i Putin.

- Rekli smo američkim kolegama da, ako bude samita Bajdena i Putina, na agendi onda bude i pitanje razoružanja. Kada je reč o nuklearnom razoružanju Amerika i Rusija su nam potrebne - rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)