NAJBOLJI GRAD NA SVETU ZA ŽIVOT: Beč više nije prvi na listi

D. D. S.

09. 06. 2021. u 15:53

PANDEMIJA korona virusa promenila je i listu najboljih gradova ѕa život koju objavljuje britanski "Ekonomist", pa ja jedna od najudaljenijih tačaka, novozelandski Oklend izbio na prvo mesto!

НАЈБОЉИ ГРАД НА СВЕТУ ЗА ЖИВОТ: Беч више није први на листи

Foto: Tanjug/AP

Na drugom mestu je japanska Osaka, dok je treći Adelaida u Australiji. Posebno su padom pogođene evropske metropole, pa su se svega dva evropska grada našlo među prvih deset - Cirih i Ženeva - sedmi i osmi na listi.

- Teška blokada Novog Zelanda omogućila je njihovom društvu da se ponovo otvori i omogućila građanima gradova poput Oklanda i Velingtona da uživaju u životnom stilu sličnom životu pre pandemije - navodi "Ekonomist".

Poslednji put Okland je bio među prvih 10 2017. godine, kada je došao na osmo mesto, poziciju koju Melburn ove godine deli sa Ženevom. Velington je takođe ušao u prvih 10. Beč, koji je dosad imao "krunu" najboljeg mesta za život sada je pao na 12. mesto, a na kraju liste nalazi se ponovo sirijski Damask.

Evropska unija je imala problema sa kampanjom vakcinacije, a mnoge države članice, uključujući Austriju, uvele su više blokada nego što su se nadale, i tako su uticale na rezultate svojih gradova u meri kulture i životne sredine. Ostale četiri ocenjene kategorije su stabilnost, zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura.

Najveći pad od evropskih gradova pretrpeo je Hamburg, koji je pao za 34 mesta, na 47. poziciju. Na istoj listi se nalaze još dva nemačka grada, Frankfurt i Diseldorf, koji su pali za 29 i 28 mesta. Frankfurt je sada na 39, a Diseldorf na 50. mestu. Među onima koji su doživeli najveći pad na rang listi, između ostalih su i Prag, Dablin, Rim i Atina.

Među najgorim gradovima na prvom mestu je Damask, slede Lagos, Port Morzbi, Daka, Alžir, Tripoli, Karači, Harare, Duala u Kamerunu i prestonica Venecuele Karakas.
Za poređenje kvaliteta života britanski časopis "Ekonomist" svake godine uzima u obzir 140 gradova širom sveta. U rangiranju se uzimaju u obzir zdravstveni sistem, obrazovanje, kultura, infrastruktura, ali i socijalna bezbednost, politička stabilnost i stopa kriminala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)