BAJDEN I STOLTENBERG SAGLASNI: Sa Rusijom i obuzdavanje i dijalog

Novosti onlajn

08. 06. 2021. u 10:41

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom izjavio da su obe strane saglasne po pitanju dvostrukog prisupta prema Rusiji – i obuzdavanje i dijalog.

БАЈДЕН И СТОЛТЕНБЕРГ САГЛАСНИ: Са Русијом и обуздавање и дијалог

Foto: EPA

- Razgovarali smo o širokom spektru pitanja – Rusiji, Kini, međunarodnom terorizmu, sajber-pretnjama i klimatskim promenama - rekao je on nakon pregovora.

Prema rečima Stoltenberga, on i Bajden su se složili sa dvostrukim pristupom prema Rusiji. Potrebno nam je obuzdavanje, odbrana, ali i dijalog sa Rusijom, rekao je šef NATO-a.

On je takođe pozdravio odluku američkog predsednika da se sastane sa liderima zemalja-članica NATO-a pre pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

- Dijalog sa Rusijom nije znak slabosti. Mi smo snažni i jedinstveni. Moramo da razgovaramo sa Rusijom. Čak i ako ne verujemo u bolje odnose sa tom zemljom, moramo da izađemo na kraj sa komplikovanim odnosima - zaključio je Stoltenberg.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da predsednik Džozef Bajden započinje svoju evropsku turneju „sa pozicije sile“. On je takođe rekao i da Amerika na predstojeći susret lidera SAD i Rusije Bajdena i Putina ne gleda kao na ohrabrenje, već kao na deo odbrane američkih interesa i vrednosti koje su od „životne važnosti“.

Istovremeno, stav Moskve je da je nedopustivo s Rusijom razgovarati s pozicije sile.

Sastanak Bajdena i Putina planiran je za 16. jun u Ženevi, a pre toga američki predsednik učestvovati na samitima sa EU i NATO.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati