RUSIJA NEĆE TRAŽITI UKIDANJE SANKCIJA: "Postoji spisak mera koje će biti upotrebljene ako bude neophodno"

Novosti onlajn

07. 06. 2021. u 12:39

SANKCIJE protiv Rusije su zauvek, mora se biti realan, a Rusija neće tražiti ukidanje sankcija, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin.

РУСИЈА НЕЋЕ ТРАЖИТИ УКИДАЊЕ САНКЦИЈА: Постоји списак мера које ће бити употребљене ако буде неопходно

Foto: EPA

- Režim sankcija uvek je postojao i ostaće zauvek. Budimo realni. Sankcije su već otelotvorene u mnogim zakonodavnim i regulatornim aktima i američkim i drugih država. Biće nemoguće vratiti se na početak - rekao je Pankin govoreći u parlamentu.

Prema njegovim rečima, cilj zapadnih sankcija Rusiji je težnja da se oslabi jedinstvo ruskog naroda i zemlja marginalizuje na međunarodnoj sceni.  

Pankin je istakao da su sve sankcije nezakonite i da su se uvodile sa klimavim činjenicama.

- Osim direktnog eksteritorijalnog uticaja, sankcije stvaraju atmosferu toksičnosti“, naveo je on.

- Jasno je da se nećemo kajati za ono što nismo učinili. Jasno je da se nećemo odreći Krima. Ako je Krim u Rusiji, sankcije će definitivno biti uvek sa nama.

On je dodao da, kada se radi o protivdejstvu, mora se govoriti i o spremnosti za nove sankcije.

- Naravno, postoji spisak dodatnih mera koje stoje u rezervi i koje će se upotrebiti u onom trenutku, u onim uslovima kada se bude smatralo da je to neophodno - objasnio je on.

Pankin je objasnio da to „shvataju i naši partneri“.

Takođe je naveo da Rusija neće tražiti ukidanje sankcija, ali će iznositi ideju o štetnosti ograničenja.

- Sankcije će ukidati oni koji su ih uvodili, mi nećemo moliti za to. Ali iznositi preko zainteresovanih krugova – poslovnih, javnih i drugih, ideju da su ove sankcije štetne za one koji su ih uveli i da bi bolje bilo da ih nema, to ćemo raditi zajedno - rekao je Pankin.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije na istoku Ukrajine i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, nakon referenduma na poluostrvu. Osim toga, Vašington je više puta optužio Moskvu za mešanje u predsedničke izbore i hakerske napade, što je dovelo do brojnih antiruskih sankcija, praćenih kontramerama Kremlja. Moskva je takođe počela da sprovodi politiku zamene uvoza i izjavljivala da je kontraproduktivno da se sa njom razgovara jezikom sankcija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024