ZAKON O IZVOĐENJU PESME "BELLA CIAO": To nije izraz nijedne političke stranke - sve demokratske političke snage mogu se prepoznati idealima

Tanjug

07. 06. 2021. u 10:16

GRIUPA članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka leve orjentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje pesme “Bella ciao”, nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila, piše list “Fanpejdž”.

ЗАКОН О ИЗВОЂЕЊУ ПЕСМЕ BELLA CIAO: То није израз ниједне политичке странке - све демократске политичке снаге могу се препознати идеалима

Foto: Printscreen/Jutjub

Predlagači zakona ističu da "Bella ciao" nije izraz niti jedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pesmu.

Međutim, predlog zakona već je izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pesma “Bela čao” partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina, podseća list, stranke desne orijentacije polemizirale su o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini je čak bojkotovao proslavu 25. aprila i to javno saopštio.

“Bella ciao” je najpoznatija italijanska pesma i postala je simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima sveta.

Prvi pisani trag o izvođenju pesme “Bella ciao” datira iz 1919. godine kada je izvesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pesmu svirajući na fisharmonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)