STOLTENBERG O SUSRETU BAJDENA I PUTINA: "Samit dvojice predsednika odgovara interesima Alijanse"

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 19:11

SUSRET predsednika Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odmah posle samita NATO u Briselu odgovara interesima Alijanse, izjavio je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg.

СТОЛТЕНБЕРГ О СУСРЕТУ БАЈДЕНА И ПУТИНА: Самит двојице председника одговара интересима Алијансе

Foto: TANJUG/ AP Photo/ Alexander Zemlianichenko

S nestrpljenjem čekam predsednika Bajdena u Briselu, apsolutno sam uveren da ćemo razmotriti, između ostalog, i naše odnose s Rusijom. Pozdravljam to što će Bajden, posle susreta sa liderima Alijanse, imati susret s predsednikom Putinom. Susret dvojice predsednika u skladu je sa dvostrukim pristupom NATO prema Rusiji, nama su potrebni i obuzdavanje i odbrana, ali i dijalog - rekao je šef NATO.

On je izrazio nadu da će lideri dve zemlje tokom samita razmotriti pitanje kontrole naoružanja.

- Važna tema je kontrola naoružanja. Radujem se jer su se predsednici Bajden i Putin dogovorili da se produži Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, to je jedini veliki sporazum o naoružanju koji i dalje postoji. Potrebno je da idemo dalje, da uključimo veći dijapazon sistema naoružanja pod režim kontrole. Nadam se da će razmotriti pitanje kontrole naoružanja tokom predstojećeg susreta - rekao je Stoltenberg novinarima posle sastanka sa premijerkom Litvanije Ingrid Šimonite.

On je dodao da pozdravlja činjenicu što će prvo biti održan susret Bajdena i lidera NATO, a potom susret s Putinom.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO treba da teže najboljim odnosima sa Rusijom.

- Rusija je naš sused, moramo da snizimo napetost. Ali, čak i ako ne verujemo da su takvi odnosi mogući u skorijoj budućnosti, moramo da razgovaramo sa Rusijom čak i u složenoj situaciji, da razmatramo pitanje transparentnosti, smanjenja rizika - rekao je on.

Prema Stoltenbergovoj oceni, odnosi između Alijanse i Rusije su najsloženiji još od vremena Hladnog rata.

- Moramo da sprečavamo moguće incidente, potrebni su nam kontakti, predvidivost i susret Bajdena i Putina je deo našeg dijaloga s Rusijom - rekao je generalni sekretar.

On je dodao i da će lideri država-članica NATO na samitu 14. juna razmatrati akcije Rusije „u Ukrajini i na njenoj granici“, kao i incident sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsk.

- Nivo prisustva ruskih snaga i oružja u regionu je i dalje visok i NATO nastavlja pomno da prati situaciju - zaključio je Stoltenberg.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri