ZAHAROVA NIKAD JASNIJA: Stavljanjem Češke na spisak neprijateljskih zemalja Rusija naziva stvari svojim imenom

Novosti onlajn

31. 05. 2021. u 22:48

PROTERIVANjE ruskih diplomata od strane čeških vlasti u suprotnosti je sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i stavljanjem Češke na spisak neprijateljskih zemalja Rusija naziva stvari svojim imenom - izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА НИКАД ЈАСНИЈА: Стављањем Чешке на списак непријатељских земаља Русија назива ствари својим именом

Foto: EPA

- Ne, Bečka konvencija je u suprotnosti sa pljačkaškim zauzimanjem ruske diplomatske imovine u Sjedinjenim Američkim Državama i proterivanjem ruskih diplomata od strane Praga zbog dugogodišnje nesposobnosti da istraže sopstvene incidente. A Bečka konvencija ne zabranjuje da se stvari nazivaju svojim imenom - napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Češke objavilo saopštenje u kome se ruske vlasti pozivaju da prestanu da koriste za nju izraz „neprijateljska država“. U dokumentu se navode i reči ministra spoljnih poslova zemlje Jakuba Kulganeka, koji je izjavio da Prag smatra da su koraci ka stvaranju spiska neprijateljskih zemalja u suprotnosti sa Bečkom konvenciji o diplomatskim odnosima.

Vlada Rusije utvrdila je 14. maja spisak neprijateljskih zemalja na kojem su se našle Sjedinjene Američke Države i Češka. 

Rusko-češki odnosi naglo su se pogoršali posle 17. aprila kada su češke vlasti optužile ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Prag je posle toga proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata. Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Vojna baza dignuta u vazduh, ima mrtvih - Oglasili se Amerika i Izrael (VIDEO)