NAJOŠTRIJE OSUĐUJEMO LUKAŠENKOVE POSTUPKE: Merkelova - "Uvodićemo ciljane sankcije"

Novosti onlajn

31. 05. 2021. u 19:26

VERLIN i Pariz najoštrije osuđuju postupke beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prema civilnom društvu u zemlji i uvodiće ciljane sankcije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka saveta ministara Nemačke i Francuske.

НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕМО ЛУКАШЕНКОВЕ ПОСТУПКЕ: Меркелова - Уводићемо циљане санкције

Foto AP

- Sankcije su ispravne i neophodne. Situacija je alarmantna i to neće promeniti sastanak predsednika Lukašenka i predsednika Vladimira Putina u Sočiju - rekla je Merkelova.

S tim u vezi, ona je ocenila da se sastanak Putina i Lukašenka neće odraziti na sankcije usvojene u EU. Kancelarka smatra da je EU „vrlo brzo i združeno najavio neophodne sankcije“ protiv beloruskih vlasti.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Makronom saopštila da je nemačko-francuski savet ministara razmotrio odnose sa Rusijom, situaciju u Belorusiji, kao i dalji rad u vezi sa „normandijskim formatom“.

Prema rečima Merkelove, „normandijski format“ za regulisanje situacije u Ukrajini ne zavisi od dešavanja u Belorusiji bez obzira na to što se sporazumi, na kojima se zasnivaju pregovori, nazivaju „Minski“.

- Mislim da 'normandijski format' ne zavisi od toga što se događa u Belorusiji. Najoštrije osuđujemo to što beloruski predsednik radi sa svojim civilnim društvom i opozicijom. To ni na koji način nije u skladu sa našim standardima. Uvodićemo sankcije vrlo ciljano - rekla je ona novinarima i Berlinu.

Međutim, taj format bi trebalo da nastavi sa radom uprkos tome što se napredak u okviru tog pregovaračkog procesa odvija veoma otežano, ocenila je Merkelova.

Podsetimo, u Berlinu se u ponedeljak održava nemačko-francuski savet ministara.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. NJemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)