AMERIKANCI PROMAŠILI BALISTIČKU RAKETU: Sve posmatrao ruski brod

Novosti onlajn

30. 05. 2021. u 21:38

AMERIČKIE ratni brod ispalio je dve presretačke rakete iz sistema „Egida“, ali nije uspeo da pogodi balističku metu srednjeg dometa, objavila je Agencija za protivraketnu odbranu SAD. I to dok je, navodno ruski obaveštajni brod pratio testiranje.

АМЕРИКАНЦИ ПРОМАШИЛИ БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: Све посматрао руски брод

Foto: Printscreen

- Cilj testa bio je demonstracija mogućnosti odbrane od balističkih raketa brodovima sa sistemom „Egida“, koji uočavaju, prate i presreću balističke rakete srednjeg dometa - saopštila je Agencija za protivraketnu odbranu. Međutim, presretanje mete nije uspelo, prenosi RT.

Američki zvaničnici sprovode „široko ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok problema koji su mogli da spreče uspešno presretanje“.

Agencija je saopštila da je vežba sprovedena u subotu 29. maja u saradnji sa američkom mornaricom.

Pentagon nije saopštio koji brod opremljen sistemom „Egida“ je učestvovao u testiranju, niti tačnu lokaciju. Međutim, lokalni medij „Maui nau njuz“, citirajući zvaničnike ministarstva odbrane, objavio je da se radi o lokaciji severozapadno od Havaja.

Nekoliko dana ranije, brojni mediji objavili su da je ruski brod za prikupljanje obaveštajnih podataka primećen u blizini Havaja, u neposrednoj blizini američkih teritorijalnih voda.

- Američka pacifička flota svesna je da ruski brod operiše u međunarodnim vodama u području Havaja i nastaviće da ga prati dok se tu nalazi - rekao je Džon Gej, predstavnik za štampu američke Pacifičke flote, za USNI (Vesti američkog mornaričkog instituta).

Prema navodima USNI, ruski brod je u tom području najmanje od petka, i nalazi se zapadno od ostrva Kaui, koje je dom najvećeg poligona za testiranje raketa.

Zbog prisustva ruskog broda navodno je i pomereno održavanje testiranja protivraketnog sistema, objavio je „Honolulu star advertajzer“, iako je to teško potvrditi, pošto Pentagon retko najavljuje testove unapred.

Američka vojska objavila je da ruski brod prate brojni mornarički avioni i patrolni brodovi sve vreme, te da je operisao u granicama međunarodnog prava, ne predstavljajući opasnost za navigaciju.

Američki zvaničnici nisu objavili o kom se ruskom brodu radi, ali su pojedini mediji i vojni analitičari naveli da je u pitanju „Karelija 535“, brod za prikupljanje obaveštajnih podataka, koji je modernizovan 2017. godine, navodi RT.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode, niti da li je ruski brod bio u tom području tokom testiranja američkih raketa.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade