OPTUŽBE NA RAČUN RUSIJE: Ministarka energetike SAD - Vaš gas je najprljaviji nas vetu

Novosti online

28. 05. 2021. u 09:01

MINISTARKA energetike SAD Dženifer Grenholm, komentarišući pitanje sankcija protiv gasovoda "Severni tok 2", koji inače ne podržava, ocenila je da je prirodni gas proizveden u Rusiji navodno "najprljaviji“ na svetu.

ОПТУЖБЕ НА РАЧУН РУСИЈЕ: Министарка енергетике САД - Ваш гас је најпрљавији нас вету

Foto: AP

Ona je tokom saslušanja u Komitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za nauku, svemir i tehnologiju rekla da SAD smatraju gasovod "veoma opasnim".

 - Njime se prevozi 'najprljaviji' prirodni gas na zemlji bez ikakvog vođenja računa o bezbednosti u vezi sa emisijom metana. To je loše za našu klimu - smatra ministarka.

S tim u vezi, ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da je ministarka energetike, "predstavljajući se kao specijalista, zaboravila da napomene da se američki gas, koji stiže u Evropu, za razliku od ruskog, sastoji i iz "molekula slobode“.

Senator je uveren da tako misli i ministarka, ali da je "prosto zaboravila da kaže to".

Podsetimo, ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio da Vašington odustaje od sankcija protiv kompanije "Severni tok 2 AG" i njenog izvršnog direktora Matijasa Varniga i da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD.

Projekat "Severni tok 2", koji je u ovom trenutku završen 95 odsto, podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.Nema

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024