ZAHAROVA NAVELA PRIMER "NORMALNOSTI" NA POLJSKI NAČIN: "U Iraku su ubijali ne samo Iračane, već i braću po oružju"

Novosti onlajn

27. 05. 2021. u 16:02

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući skandaloznu izjavu poljskog predsednika Andžeja Dude o Rusiji, podsetila na dejstva poljskih vojnika u Iraku.

ЗАХАРОВА НАВЕЛА ПРИМЕР НОРМАЛНОСТИ НА ПОЉСКИ НАЧИН: У Ираку су убијали не само Ирачане, већ и браћу по оружју

Foto: EPA

Zaharova je navela primer „normalnosti“ na poljski način.

- Irak je, na početku američko-natovskog rata protiv ove zemlje, bio podeljen na četiri vojne zone. Jedna zona je predata pod komandu poljskog kontingenta. U Iraku su bili raspoređeni poljski garnizoni. Ukupan broj poljskih trupa u toj zemlji od 2003. do 2005. godine iznosio je oko 1.700 vojnika, a koliko se sećam, kasnije je povećan do 2.400 - napisala je portparolka na Fejsbuku.

Poljski vojnici su nekoliko godina u Iraku ubijali ne samo Iračane, već i braću po oružju, naglasila je ona.

- Tako je, na primer, 8. juna 2004. godine na području grada El Suvaira u eksploziji vozila poljskog vojnog kontingenta koje je prevozilo eksploziv poginulo šest pripadnika okupacionih snaga (tri pripadnika inženjerske jedinice Slovačke, dva poljska vojnika i jedan letonski vojnik) - dodala je Zaharova.

Poljske trupe su 2008. godine otišle sa Bliskog istoka.

- Koliko je iračkih civila ubijeno, još nije prebrojano. Organizacije za ljudska prava smatraju da ih je na stotine hiljada. A koliko njih su ubili poljski vojnici iz ‘normalne’ zemlje? - upitala je portparolka ruskog Ministarstva.

Predsednik Poljske Andžej Duda je ranije tokom zvanične posete Gruziji nazvao Rusiju „nenormalnom“ i „agresorskom zemljom“.

Duda redovno daje oštre izjave o Moskvi. Još jedan primer je tokom govora povodom Dana ustava početkom maja: tada je Rusiju nazvao „neprijateljem slobode“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je nazvao „rusku pretnju“ izmišljotinom onih koji „žele da profitiraju od svoje uloge prvih redova u borbi protiv Rusije da bi za to dobili nekakve bonuse i beneficije“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!