BAJDEN IZDAO NALOG OBAVEŠTAJNIM AGENCIJAMA: Udvostručite napore u istrazi, izvršite pritisak na Kinu

Tanjug

26. 05. 2021. u 19:56

PREDSEDNIK SAD DŽozef Bajden zatražio je danas od američkih obaveštajnih agencija da "udvostruče napore" u istrazi o poreklu kovida-19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje, navodi se u izveštaju AP.

БАЈДЕН ИЗДАО НАЛОГ ОБАВЕШТАЈНИМ АГЕНЦИЈАМА: Удвостручите напоре у истрази, извршите притисак на Кину

Foto: Tanjug/AP Photo

Američka administracija smatra da je značajno da se utvrdi poreklo pandemije korona virusa u kojoj je gotovo 600 hiljada Amerikanaca izgubilo život, ali i priznaje da je do sada malo toga urađeno na pronalaženju kompletnih odgovora i da to predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i javnom zdravlju SAD.

Predstavnica Bele kuće DŽin Psaki nedvosmisleno je poručila da američka administracija želi da dobije sve odgovore o poreklu kovida-19.

- Mi tražimo i u više prilika smo apelovali i na Svetsku zdravstvenu organizaciju da podrži ekspertsku istragu o poreklu pandemije koja bi bila vođena bez uplitanja i bez politizacije. Nadamo se da će nakon prve istrage SZO pokrenuti i drugu, koja će biti transparentnija i nezavisnija - poručila je Psaki i konstatovala da je i generalni direktor SZO Tedros Gabrijesus kritikovao prvu istragu koju je SZO sprovela u Kini, prenosi Vašington Poust.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)