“UBIJ SRBINA” NA VASKRS U BOROVU: Osumnjičena 21 osoba, trojica u pritvoru

Tanjug

05. 05. 2021. u 18:52

VUKOVARSKO opštinsko državno tužilaštvo osumnjičilo je 21 osobu za govor mržnje zbog incidenta u Borovu na pravoslavni Uskrs, a u istražnom zatvoru završila su trojica osumnjičenih, preneli su hrvatski mediji.

“УБИЈ СРБИНА” НА ВАСКРС У БОРОВУ: Осумњичена 21 особа, тројица у притвору

Foto: Printskrin

Osumnjičeni, među kojima je jedan maloletnik, terete se da su javno podsticali na nasilje i mržnju 2. maja u Borovu, prenela je Hina.

Državno tužilaštvo ih sumnjiči da su, po ranijem dogovoru i u cilju izazivanja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, tokom prolaska ulicama naselja u grupi, nakon bacanja eksplozivnih pirotehničkih sredstava, zajedno u više navrata glasno vikali i pevali neprimerene sadržaje.

Nakon prvog ispitivanja u tužilaštvu, istražnom sudiji Županijskog suda u Vukovaru podnet je predlog za određivanje istražnog zatvora protiv osmorice osumnjičenih zbog postojanja posebnih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti krivično delo.

Istražni sudija odredio je istražni zatvor protiv trojice osumnjičenih, dok je protiv petorice osumnjičenih odbio predlog i odredio im kao mere opreza zabranu posećivanja područja Opštine Borovo i obavezu redovnog javljanja nadležnoj policijskoj stanici.

Incident se dogodio u Borovu gde većina stanovništva slavi pravoslavni Uskrs, koji se ove godine poklopio sa 30. godišnjicom pogiblje pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije u tom mestu, navela je Hina.

Grupa navijača izvikivala je pritom uzvike poput "Ubij Srbina", što su osudile političke stranke kao i vlada, predsednik Zoran Milanović i Srpsko narodno vijeće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)