PRAVOSUĐE BiH PALO NA ISPITU: Brod grad stradanja i masovnih grobnica (FOTO)

Vid Blagojević

26. 04. 2021. u 22:27

U PROTEKLOM odbrambeno otadžbinskom ratu Brod je bio grad logor u kome je bilo zatočeno preko dve hiljade civila. Rat u BiH je počeo iz Broda, napadom Hrvatske vojske na Srbe civile druge države.

ПРАВОСУЂЕ БиХ ПАЛО НА ИСПИТУ: Брод град страдања и масовних гробница (ФОТО)

Foto; V.Blagojević

Nakon sedmomesečne borbe Brod je oslobođen uz velike žrtve. Masovne grobnice su bile na svakom delu opštine. Pre 28. godina 26 aprila otvorena je najveća masovna grobnica u Brodu.

U njoj je bilo sahranjeno 88 civila od kojih je do danas identfikovano samo 44. Danas su članovi porodice stradalih, prestavnici Boračke organizacije i opštine Bord odali dužnu poštu stradalim i položili cveće na spomen obeležje na gradskom groblju.

Porodice stradalih i 29 godina od tada osećaju isti bol i kako kažu što teško im je što niko nije odgovarao za te zločine. Miroslav Dujanić je spaljen i sjećanje na to kod majke Stane je teško.

Foto; V.Blagojević

 

-Došla sam do novina iz Slavonskog Broda gdje ima slika zapaljenog mladića.Oni su napisali „vidite šta rade četnici“ a na slici je bio moj Miroslav. Više ne mogu živeti ja sam olupina od čoveka već 29 godina. Svo to vreme patim.- jedva prozbori kroz suze majka Stana dok drhtavim rukama pali sveću za svoga Miroslava.

Milena Jugović je u grobnici našla supruga Nedeljka i sina Dragana.Identifikovala ih je po odeći koju su imali na sebi.

-Bili su bačeni u limenim sanducima ovdje u rupu.Voljela bih da dragi Bog kazni zločince mada je posle 29 godina i kasno. Ipak da mi je doživeti da se vidim oči u oči sa onim ko je ubio moga sina Dragana i muža Nedeljka.- kaže Milena.

Najveća masovna grobnica u Brodu eshumirana je od 26 aprila do 15 maja 1993 godine.

-Ukupno je bilo 5 većih masovnih grobnica od kojih je ova najveća. Bilo je i 25 pojedinačnih iskopavanja u Brodu. Dio pojedinačnih iskopavanja vršen je i u Slavonskom Brodu.Tako da je eshumirano oko 150 nedužno stradalih civilia sa prostoru opštine Broda.- kaže Radoslav Kokić predsednik Skupštine boračke organizacije Broda

Zoran Vidić načelnik opštine Broda opominje da je obaveza svih nas da zločini izvršeni nad Srbima nikada ne budu zaboravljeni i da naša deca nauče šta se dešavalo, kako se to nikada ne bi ponovilo.

-Kad je u pitanju istraživanje ovih zločina i presuđivanje zločina nad Srbima pravosuđe BiH je palo na ispitu definitivno. Posle skoro 30 godina, i da se desi neka presuda, pitanje je da li bi to bilo zadovoljenje pravde obzirom da je toliko godina prošlo.-.konstatuje Vidić

Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču na mjestu njaveće masovne grobnice u martu 2000 godine. U toku su aktivnosti da se izgradi adekvatno spomen obilježje koje eć simblizovati stradanja Srba u Borda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)