BROJKE SLIČNE KAO PROŠLOG PONEDELJKA: Virus korona u regionu ne jenjava - Crna Gora najkritičnija

Tanjug

01. 03. 2021. u 15:42

PRVI radni dan posle vikenda nije tipičan za brojeve novozaraženih korona virusom s obziom na to da se nedeljom po pravilu testira značajno manji broj uzoraka, a izuzetak od tog pravila je Crna Gora, koja danas beleži oko 450 zaraženih, što je na nivou prošle sedmice

БРОЈКЕ СЛИЧНЕ КАО ПРОШЛОГ ПОНЕДЕЉКА: Вирус корона у региону не јењава - Црна Гора најкритичнија

Foto: V.M.

Kao prošlog ponedeljka, Hrvatska i ovog beleži dvocifreni broj novozaraženih - 91, od 2.294 testirana uzorka i 11 smrtnih slučajeva.

Broj aktivnih slučajeva zaraže u Hrvatskoj je trenutno 2.892.

Inače, u Hrvatskoj su od danas na snazi ublažene epidemiiološke mere, kafići ugostiteljski objekti, teretane i drugi objekti vezani za sport ponovo rade nakon gotovo tri meseca - od novembra prošle godine.

Iako Hrvatska danas ima dvocifreni broj novozaraženih, direktor HZJZ Krunoslav Capak je saopštio da je na nedeljnom niovu zabeležen rast pozitivnih od 32,9 odsto.

Po stopi smrtnosti Hrvatska je na 19. mestu u EU, a udeo pozitivnih u broju testiranih je četiri odsto.

U BiH, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, prijavljeno je 20 smrtnih slučajeva i 223 pozitivne osobe na svega 1.143 testiranihh uzoraka.

Dan ranije je u BiH je bilo 711 novozaraženih od 2.698 testiranih osoba, dok je od posledica korona virusa umrlo 17 osoba.

Samo u Federaciji BiH u protekla 24 sata je testirano 769 uzoraka, od kojih je 189 pozitivno na korona virus, a 15 osoba je umrlo. Trenutno je aktivno 5.806 slučajeva pozitivnih na koronavirus.

Republika Srpska je testirala 371 uzorak, virus je potvrđen kod 33 osobe, a preminulo je pet osoba.

Pozitivno na korona virus je 15 muških i 18 ženskih osoba - 20 srednje i 13 starije životne dobi.

U Brčko distriktu BiH registrovan jedan novi slučaj zaraze od troje testiranih.

U Crnoj Gori je potvrđeno 449 novozaraženih osoba korona virusom od 1.555 testiranih uzoraka, a 12 pacijenata je preminulo. Od preminulih najmlađi je imao 38, a najstariji 84 godine, saopšteno je iz IJZ-a.

Inače, od sutra u Crnoj Gori stupa na snagu nova mera koja se odnosi na zaključavanje više gradova u Crnoj Gori, među kojima su i Podgorica, Cetinje i Herceg Novi, a ta mera je ranije doneta i važi za Budvu i Tivat.

Prema najnovijim merama ugostiteljski objekti će biti zatvoreni u Podgorici, Cetinju i opštinama Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Ulcinj i Plužine, ali ne i Tuzima, gde je prošle sedmice bio protest zbog epidemiološkog mera i zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Albanija je prijavila danas 952 novozaražene osobe i 21 smrtni slučaj, saopštilo je Testirano je 3.805 osoba, a broj aktivnih slučajeva je trenutno 35.598.

Slovenija je u nedelju imala 243 novozaražene osobe i 11 prijavljenih smrtnih slučajeva. Udeo novozaraženih u broju testiranih uzoraka je 16.7 odsto, što je blago poboljšanje u odnosu na prethodni dan.

U Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata potvrđeno je 419 novozaraženih osoba - najviše u Skoplju - 263, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Broj preminuih se ne navodi.

U Prištini je danas saopšteno da je devet pacijenata umrlo od posledica korona virusa, dok je 467 novozaraženih od 2.914 testiranih uzoraka.

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata umrlo 84 pacijenata, uglavnom starijih osoba sa pridruženim bolestima, a potvrđeno je 4.326 novih infekcija korona virusom.

Trenutno aktivnih slučajeva je 94.911, od kojih je hospitalizovano 5.679 obolelih, na respiratoru je 537 pacijenata.

Najviše novozaraženih je u Budimpešti.

U Bugarskoj je testiran 2.531 uzorak, od kojih su pozitivne 332 osobe, a prijavljena su 24 smrtna slučaja, što je ukupan broj preminulih od korona virusa povećalo na 10.191.

Od ukupno 11.500 testiranih u Rumuniji je korona virus potvrđen kod čak 2.096 osoba.

Broj umrlih u vezi sa koronom nije saopšten.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina