HAOS U SKOPLJU ZBOG PRESUDE U SLUČAJU "MONSTRUM": Podrška porodicama optuženih Demirija, Ismailovića i Azirija (FOTO)

Tanjug

26. 02. 2021. u 20:21

U SKOPLjU je, nakon izricanja presude u slučaju petostrukog ubistva nazvanom „Monstrum“, održan protest tokom kojeg su izbili sukobi između demonstranata i policije, a napadnuti su i novinari.

ХАОС У СКОПЉУ ЗБОГ ПРЕСУДЕ У СЛУЧАЈУ МОНСТРУМ: Подршка породицама оптужених Демирија, Исмаиловића и Азирија (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Agencija MIA je, pozivajući se na MUP, objavila da je povređeno sedam policajaca i da je osam osoba privedeno.

Makedonski Samostalni sindikat novinara i medijskih radnika osudio je napad na novinare i medijske radnike tokom nasilnih protesta u glavnom gradu.

- Demonstranti su napali ekipu agencije MIA, a bilo je i pokušaja da im se otme kamera. Srećom, predstavnici medija koji su napadnuti nisu ozbiljnije povređeni - kaže se u saopštenju Sindikata novinara.

Iz tog sindikata navode da je, u odvojenom incidentu, novinar „Slobodnog pečata“, bio sprečen u obavljanju posla nakon što su ga „policajci odvukli na stranu, uvrnuli ruku i zabranili mu da ode dok ne obriše sve video snimke, tvrdeći da im je snimao lica“.

Sindikat je zatražio hitnu i efikasnu akciju vlasti u otkrivanju policajaca koji su sprečili novinara „Slobodnog pečata“ u obavljanju posla, kao i da se kazne odgovorni za napad na ekipu agencije MIA.

Protest je organizovan u znak podrške porodicama optuženih u slučaju „Monstrum“ koje su nezadovoljne presudama.

Ranije danas, pred Osnovnim krivičnim sudom izrečene su presude za brutalno ubistvo pet osoba, među kojima četiri tinejdžera, na jezeru Smilkovo 2012. godine.

Izricanje presude obezbeđivale su jake policijske snage u sudnici i oko suda, a prisutni su bili rođaci i porodice žrtava i osuđenih.

Na doživotni zatvor su osuđeni Alil Demiri, Afrim Ismailović i Agim Ismailović za počinjeno krivično delo terorizma, zatim Haki Aziri, koji je osuđen na devet godina zatvora za krivična dela pomaganja i podržavanja zločina, kao i Fejzi Aziri, kome je izrečena presuda od 15 godina zatvora za krivična dela pomaganje i podržavanje krivičnog dela.

Sami Ljuta je oslobođen optužnice zbog nedostatka dokaza.

Ovo je, inače druga presuda u slučaju „Monstrum“, nakon što su na prvom svi optuženi dobili doživotne kazne zatvora, ali je Vrhovni sud predmet vratio na ponovno suđenje u novembru 2017.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju