SKOPLJE ODALO POČAST DELČEVU: Premijer Zoran Zaev o osnivaču VMRO oko koga se spori makedonsko-bugarska komisija

V. N.

04. 02. 2021. u 21:52

PREMIJER Severne Makedonije Zoran Zaev, ocenio je, povodom obeležavanja 149 godina od rođenja Goce Delčeva, revolucionara i osnivača VMRO, da njegova zemlja odaje poštu istorijskom doprinosu Delčeva u kreiranju makedonske državnosti.

СКОПЉЕ ОДАЛО ПОЧАСТ ДЕЛЧЕВУ: Премијер Зоран Заев о оснивачу ВМРО око кога се спори македонско-бугарска комисија

Arhiva Novosti

Delčev je ključni predmet sporenja Mešovite makedonsko-bugarske vladine komisije o istorijskim pitanjima. Sofija, naime, tvrdi da je Delčev bugarski revolucionar koji se borio za slobodnu Makedoniju, dok Skoplje kaže da je on jedan od ključnih makedonskih revolucionara za nezavisnu makedonsku državu.

- Kao inspirator i pokretač makedonske revolucionarne organizacije, Goce Delčev je uvek pozivao na jedinstvo u političkim izazovima ispred kojih se nalazi zemlja, bez obzira na njihovu versku, etničku ili političku pripadnost - naglasio je Zaev u objavi na društvenim mrežama.

Severnomakedonski premijer, naveo je da je zajednička obaveza njegovih sunarodnika da nastave da grade demokratsku i ekonomski naprednu zemlju koja je, kako je rekao, danas deo najmoćnijeg vojnobezbednosnog saveza NATO i koja korača ka učlanjenju u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna