"JAVNE SOBE" ZA TAJNE PORUKE: Protest u Severnoj Makedoniji zbog zloupotreba društvenih mreža

Tanjug

03. 02. 2021. u 23:18

STOTINE demonstranata okupljenih ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije pozvale su danas vladu da preduzme mere protiv privatnih grupa za razmenu poruka na mrežama koje dele neovlašćene i često eksplicitne fotografije i video snimke žena i devojčica.

ЈАВНЕ СОБЕ ЗА ТАЈНЕ ПОРУКЕ: Протест у Северној Македонији због злоупотреба друштвених мрежа

Foto: Tanjug/AP

Demonstracije su usledile nakon otkrića da je jedna čet grupa na šifrovanoj platformi Telegram delila fotografije i video zapise sa više od 7.000 članova. Neki korisnici su objavili čak imena i adrese devojaka i žena, prenosi AP.

„Ovde smo jer se ne osećamo sigurno“, rekla je na protestu Kalia Dimitrova (29), članica lokalne grupe za ljudska prava i dodala: „Odbijam da prihvatim da se sakrijem kad me napadnu ... Ovo mora da se završi“.

Grupa na Telegramu pod nazivom “javna soba”, otkrivena je prošle godine i ponovo se pojavila u januaru, uprkos uveravanjima vlasti da su njene aktivnosti zaustavljene.

Premijer Zoran Zaev zapretio je prošle nedelje da će blokirati Telegram ako odbije da pružiti veću pomoć za gašenje "javne sobe" i drugih sličnih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)