PRVA REAKCIJA RUSIJE: Evo šta Moskva misli o izjavi Bakira Izetbegovića da su "Srbi loš narod"

Novosti online

25. 01. 2021. u 15:38

ПРВА РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ: Ево шта Москва мисли о изјави Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ

Foto: Tanjug

AMBASADA Rusije i Misija OEBS u Sarajevu odvojeo su osudile oštru retoriku bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, da su "Srbi loš narod" i poručili da ona negativno utiče na međunacionalno pomirenje i napredak BiH.

- Uzimajući u obzir uticaj političkih lidera u BiH na formiranje javnog mišljenja, pozivamo sve da se suzdrže, čak i u žaru polemike, od iznošenja mišljenja koja mogu dobiti dvosmislenu interpretaciju - rečeno je iz Ambasade RF.

To je, kazali su, posebno važno u stresnim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

Lider SDA Izetbegović izjavio je da su "Srbi loš narod", a nedavno je i njegova stranačka koleginica, ministar inostranih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković uporedila srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima.

Misija OEBS-a u BiH smatra da svrsishodan napredak BiH ugrožava uvredljiva retorika, poput tvrdnje lidera SDA da je srpski narod loš, kao i druge nedavne izjave zvaničnika, kao i neodgovorno delovanje.

- Misija OEBS-a u BiH poziva na nultu toleranciju prema negativnoj retorici, političkoj manipulaciji, govoru mržnje i provokacijama i u javnoj i u privatnoj sferi u BiH - rečeno je u izjavi iz OEBS-a.

Misija OEBS-a smatra da građani BiH zaslužuju lidere koji su iznad toga da manipulišu osetljivim pitanjima radi ostvarivanja političke koristi i koji su predani radu u najboljem interesu građana, uključujući ostvarivanje svrsishodnog napretka i reformi, između ostalog, u oblastima obrazovanja, izbora, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nikola

25.01.2021. 15:55

Чудна је ова изјава Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ. Чудна јер је и он Србин, муслиманске вероисповести до душе. Без обзира како се он изјашњава, његови преци су Срби. Зато он говори против себе, то је његова несрећа.

maxx

30.01.2021. 21:54

Zamisli, Izetbegovicu, ( gospodine ne stoji uz tvoje ime), zamisli da Muslimane ocjenjujemo prema tvom karakteru, koliko bi ono los narod bio. Znam da ti to ne mozes zamisliti. Jos nesto: jesi li ikad proceprkao po svojoj istoriji.. da to nisi bar malo Srbin? Ne zavadjaj, dosta smo zavadjni i bez tebe.