PODRŠKA KROACIJA ERLAJNSU: Hrvatska vlada “upumpava” 80 miliona evra nacionalnoj avio-kompaniji

Tanjug

14. 12. 2020. u 17:17

Hrvatska vlada je na današnjoj sednici odobrila finansijsku podršku Kroacija Erlajnsu u ukupnom iznosu od 600 miliona kuna (79,7 miliona evra).

ПОДРШКА КРОАЦИЈА ЕРЛАЈНСУ: Хрватска влада “упумпава” 80 милиона евра националној авио-компанији

Foto: N. Fifić

Od ukupnog iznosa, 350 miliona kuna (46,5 miliona evra) odnosi se na dokapitalizaciju nacionalne avio-kompanije, a 250 miliona kuna (33,2 miliona evra) na vlasnički zajam, prenosi agencija Hina.

Shodno privremenom okviru Evropske komisije kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć privredi zbog pandemije kovid-19 bolesti, Kroacija Erlajnsu se odobrava državna podrška u obliku povećanja osnovnog kapitala i zajma deoničara, a s ciljem rešavanja problema likvidnosti i oporavka kapitala, navodi se u samoj odluci.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je pandemija koronavirusa imala i još uvek ima razoran učinak na globalnu vazduhoplovnu industriju, koja se suočava s najtežom krizom ikad.

Kroacija Erlajns nije iznimka, rekao je Butković, uz podatak da je kompanija zabeležila pad prometa od 65 do 90 posto u odnosu na 2019. godinu. On je dodao da su sredstva za podršku Kroacija Erlajnsu obezbeđena rebalansom budžeta za ovu godinu.

Za danas je takođe sazvana vanredna glavna skupština Kroacija Erlajnsa, a deoničari će na njoj odlučivati o povećanju osnovnog kapitala za 350 miliona kuna putem izdanja novih deonica, a u čemu bi učestvovala država.

Tom odlukom bi se osnovni kapital kompanije povećao sa 277,88 miliona kuna (36,9 miliona evra) na 627,88 miliona kuna (83,4 miliona evra), putem izdavanja novih 35 miliona redovnih deonica, nominalnog iznosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!