LISICE ZA ČAK 20 OSOBA! Granična policija BiH u akciji "Lipa" razotkrila organizovanu grupu krijumčara

O. MATAVULj

09. 12. 2020. u 20:27

GRANIČNA policija BiH u akciji "Lipa" uhapsila je više od 20 osoba, među kojima su i strani državljani, zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili migrante i trgovali oružjem.

ЛИСИЦЕ ЗА ЧАК 20 ОСОБА! Гранична полиција БиХ у акцији Липа разоткрила организовану групу кријумчара

Granična policija BiH na terenu

Akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH na području Bihaća, Velike Kladuše i Cazina, gde je pretreseno više od 20 lokacija. U realizaciji akcije učestvovalo je više od 100 policajaca.

Franka Vican, portparol GP BiH, kaže da se radi o jednoj od najopsežnijih operacija u borbi protiv krijumčarenja migranata.

- Osumnjičenima se na teret stavlja da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima prokrijumčarili više stotina migranata kroz BiH, dalje prema Hrvatskoj. Osumnjičeni su i za neovlašćen promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca - rekla je Vicanova.

Ona kaže da je istragom utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom s područja Bihaća, u drugoj polovini 2020. u kontinuitetu pronalazilo, vrbovalo, krijumčarilo i transportovalo migrante iz Bliskog i Srednjeg istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

- U saradnji sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu dokumentovano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta. Uglavnom se radilo u grupama od više desetina, pa čak i preko 100 migranata - ističe Vican.

Pojasnila je da su osumnjičeni migrante transportovali u blizinu kopnene ili rečne granice sa Hrvatskoj, na potezu od Bihaća do Gradiške, te im organizovali dalji transport ili ih upućivali na ilegalan prelazak granice.

- Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni nezakonitostima ostvarili veliku korist i bogaćenje. Deo novca pokušavali su ubaciti legalne finansijske tokove, čime su počinili i krivično delo pranja novca - kaže Vican.

Nakon kriminalističke obrade većina osumnjičenih biće predata u nadležnost Tužilaštva BiH.

FOKUS NA RAZBIJANjU KRIMINALA

DIREKTOR GP BiH Zoran Galić kaže da se ova agencija uspešno bori protiv svih oblika kriminala.

- Opredeljenost GP BiH je zaštita granice i borba protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija. Rezultati ukazuju da smo ustrajni i fokusirani na razbijanje svakog oblika kriminala - rekao je Galić, zahvaljujući se Tužilaštvu BiH na saradnjim tokom "jedne od najvećih akcija protiv organizovanog kriminala".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!